Index Vakbarát Hírportál

Újabb árstopról döntött a kormány, és közölte, mindent megtesz az EU-s pénzekért

2022. november 9., szerda 12:24

A kormány döntésének értelmében a friss tojással és a burgonyával bővül azon élelmiszerek köre, amelyekre hatósági ár van érvényben – jelentette be a szerdai Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Hatósági áras lesz a friss tyúktojás és a burgonya is, döntöttek a rezsiárakról is

A megszokott csütörtöki helyett ezúttal szerdán tartott Kormányinfót Gulyás Gergely és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő. Mint az Orbán Viktor legutóbbi rádióinterjújából kiderült, kamatárstopról és újabb árstopról döntött a kormány az október 26-i kormányülésen, ahogy várható volt, ezek köré épült a szerdai Kormányinfó. A miniszterelnök interjúját követően az Index több meg nem nevezett forrásnál is érdeklődött, mely termékeket érinti a kormány intézkedése. 

A Miniszterelnökséget vezető miniszter a legfontosabb bejelentéssel kezdte: a kormány döntött róla, hogy bővíti az élelmiszerárstop alá vont termékek körét, méghozzá az alábbiakkal: 

Azzal a kikötéssel, hogy az üzletben folytatott kereskedelmi tevékenység vagy csomagküldés esetén a bruttó kiskereskedelmi ár a 2022. szeptember 30. napján alkalmazott árnál nem lehet magasabb. A többi termékhez hasonlóan az élelmiszerárstop friss tyúktojás és a burgonya esetében is év végéig tart, ám az árstop vélhetően nem az újburgonyára és az édesburgonyára vonatkozik.

Gulyás Gergely arról tájékoztatott: december 31-ig döntöttek a rezsiárakról, a rendszerhasználati díj nem emelkedhet a lakossági fogyasztók számára jövőre sem,

miután azonban az energia drágább lesz, magasabb áron tudnak vásárolni is, de az emelkedés nem jelenthet terhet a lakosságnak.

A kormány ezért extraprofitadót vet ki a kiegyenlítő szolgáltatást nyújtó erőművekre, 2022-ben 13 százalékban, 2023-ban pedig 10 százalékban állapítják meg az adókulcsot, ez mintegy 40 milliárd forint pluszt jelent a költségvetésnek.

Vállalja a kormány az igazságügyi intézkedéseket az EU-s pénzekért

Gulyás Gergely arról is beszélt, hogy a kormány tizenhét vállalása mellett újabbakra kényszerült annak érdekében, hogy megkaphassa az EU-s pénzeket. A miniszter hozzátette: az EU által támasztott elvárások közül azoknak tudnak eleget tenni, amelyek  nem ellentétesek a korábbi vállalásokkal, és alapvetően nem ellentétesek az ország érdekeivel.

Az uniós szankciókkal kapcsolatban úgy fogalmazott: továbbra sem támogatja a kormány az energetika területét érintőket. Az amerikai félidős választásokról is szót ejtett: Magyarország tiszteletben tartja az amerikai állampolgárok döntését.

Az Index kérdései: állami támogatás, áruhiány, EU-csúcs

Az Index ismét több kérdést is feltett, amelyekre Gulyás Gergely válaszolt:

Nem – válaszolta először a miniszter.

Gulyás Gergely pontosította az előbbi válaszát: a cégeknek nem kívánnak támogatást adni, a kiskereskedelmi, vagyis a kistelepülési bolthálózatoknak fognak támogatást adni, erről hétfőn lesz bejelentés.

A következő néhány hétben ez el fog dőlni. December 6-ig még több különböző döntés lesz az uniós forrásokkal kapcsolatban.

A miniszter elmondta: van egy kormányhatározat, amely világosan rögzíti, hogy a kis benzinkutak milyen támogatásra jogosultak.

Pillanatnyilag a költségvetési korlátok ezt a mértéket engedték meg.

Az Országgyűlésnek kell ratifikálnia. A kormány szándéka világos, még ebben az ülésszakban szeretnének dönteni róla.

A Kormányinfó percről percre tudósítását ide kattintva olvashatják el.

(Borítókép: Szollár Zsófi / Index)

Rovatok