Index Vakbarát Hírportál

A koronavírus jövőjéről beszélt Müller Cecília

2022. november 9., szerda 09:19

Az országos tiszti főorvos a Rácalmási Polgári Egyesület közéleti estjén beszélt a 2019-ben kitört koronavírus-világjárványról, illetve hogy a jövőben mire számíthatunk a vírust illetően.

Az előadás elején azt hangsúlyozta Müller Cecília, hogy a szakemberek számára is egy új, ismeretlen formában jelentkező vírus érkezett meg az életünkbe.

Mint azt vázolta, vannak olyan kórokozók, amelyek gyors mutálódásra képesek, és mivel ismeretlenek az emberi szervezet számára, a megbetegítőképességük is nagy. Az azonban a mai napig nem tisztázott, hogy a SARS-CoV–2 honnan is ered pontosan, és hogy miként történt meg az állatról az emberre történő átvitel. Ráadásul a vírus folyamatosan mutálódik, ami további kihívást jelent a járvány és a betegek kezelésében.

Hatékony a hazai járványkezelés

Az országos tiszti főorvos arról is beszélt, hogy bár Magyarországon még csekély fertőzési esetet regisztráltak, nemzetközi szinten ijesztő híradások láttak napvilágot; például Olaszországban kritikus terhelés alá került az egészségügyi ellátórendszer – írja az estéről beszámoló teol.hu. Ehhez képest Magyarország néhány hónapnyi időt nyert a várható veszélyre történő felkészülésre, gyógyszereket szereztek be, potenciális Covid–19 kórházi osztályokat létesítettek, és az operatív törzs megkezdte minden szektorra kiterjedő munkáját.

Az NNK szakértői a várható fertőzöttségi és kórházi esetszámot előrejelző, szennyvízből kimutatható módszertant dolgoztak ki, amelyet az Egészségügyi Világszervezet a többi ország részére is ajánlott. A járvány alatt felgyülemlett adatokat hasznosítva négy tudományos közleményt is kiadtak, amelyek a Magyarországon alkalmazott oltóanyagok hatékonyságát, az oltott és oltatlan személyek megbetegedési és halálozási kockázatát, valamint a krónikus betegségekkel való összefüggéseit elemezte.

EZEN TUDOMÁNYOS KÖZLEMÉNYEK IS IGAZOLTÁK A MAGYARORSZÁGI JÁRVÁNYKEZELÉS HATÉKONYSÁGÁT.

Nem szabadulunk tőle

Müller Cecília szerint a járványnak három főbb tényezője van:

Ahhoz, hogy megállíthassunk egy fertőzési láncot, egy beavatkozással meg kell szakítani azt. Ennek tükrében hozták meg a szükséges intézkedéseket, aktuálisan igazodva ahhoz, hogy éppen melyik mutációval állunk szembe, milyen szakmai tudás és milyen védelmi eszközök állnak rendelkezésre.

Müller Cecília végül arról beszélt, hogy mivel légúti fertőzésről van szó, nagyon gyorsan terjedt az emberek között a megbetegedés. Nemzetközi és hazai szinten is azt tapasztaljuk, hogy ez a vírus a jövőben is itt marad velünk, szezonálisan, az őszi-téli időszakokban fog széles körben terjedni, akárcsak a többi légúti megbetegedés.

Rovatok