Index Vakbarát Hírportál

A budavári turistabuszok ügyének rendezését szorgalmazzák

2022. november 10., csütörtök 21:47

Varga Dániel a kerületi közmeghallgatást megelőzően arról beszélt újságíróknak, hogy fel kívánják hívni a figyelmet a turistabuszos problémára, amivel az I. kerület polgármestere évek óta nem foglalkozik.

A budavári turistabuszok ügyében a Hunyadi János utcai lakosokkal szemben a buszos cégek oldalára állt az I. kerület polgármestere, V. Naszályi Márta (MomentumDKMSZPPárbeszédLMP), akitől azt várják, hogy hajtsa végre a probléma megoldására született rendelkezéseket – mondta a kerületi önkormányzat városfejlesztési és környezetvédelmi bizottságának független elnöke csütörtökön budapesti sajtótájékoztatón.

A budai várba évente nagyjából nyolcmillió turista látogat el, akiknek nagy részét nagy méretű, 50 fős turistabuszokkal szállítják oda. Ezek a buszok nap mint nap a Hunyadi János úton haladnak át, és megkeserítik az ott élő emberek mindennapjait: a nagy súlyú járművek roncsolják az utat, valamint zaj- és levegőszennyezésnek vannak kitéve a lakók

– mondta Varga Dániel, aki arra is emlékeztetett, hogy a nyár folyamán ideiglenesen kihelyeztek egy 3,5 méter magassági korlátozást jelző KRESZ-táblát, amelynek köszönhetően a nagy turistabuszok már nem tudtak ott közlekedni, így csökkent a forgalom. Az intézkedés nyomán a buszos cégek kisbuszokra váltottak.

„Júniusban a korlátozó tábla tartós kihelyezésének kezdeményezéséről döntöttek a kerületben, de V. Naszályi Márta ennek ellenére az elfogadott javaslatban foglaltakat nem hajtotta végre: nem vitte a Fővárosi Közgyűlés elé a korlátozó tábla kihelyezésének kérdését” – jegyezte meg Varga Dániel, hozzátéve: azóta már négy közgyűlési ülés volt, de a polgármester nem vitte be a témát.

„Buszterror és buszkáosz” Budaváron

V. Naszályi Márta azt a „buszterrort, buszkáoszt” részben rendezni hívatott fővárosi rendelkezést sem tartotta be, amelynek lényege, hogy naponta 200 buszt engednének a Hunyadi János útra és a korlátozás szerint csak gázüzemű, elektromos, illetve Euro 6-os motorral szerelt buszok közlekedhetnének – mondta a bizottsági elnök.

A polgármester tárgyalt a buszlobbi képviselőivel, és egy olyan alkut kötött, hogy az említett korlátozó tábla kihelyezését egy évre, a környezetvédelmi korlátozásokat pedig két évre felfüggesztették. Tehát a turistabuszok továbbra is számolatlanul jöhetnek a budai várba

– mutatott rá Varga, aki hétfőn javaslatcsomagot nyújt be az ügyben a képviselő-testület elé.

Marschall Máté (FideszKDNP) önkormányzati képviselő arra hívta fel a figyelmet, hogy számos más, hasonló problémával érintett európai városban sikerült megoldást találni. Ezért bíznak benne, hogy az I. kerületben is hamarosan megoldódik a probléma.

Rovatok