Index Vakbarát Hírportál

Németh Lajos elárulta, lesz-e fehér karácsonyunk

2022. november 10., csütörtök 15:18

Gőzölgő, forró fürdőből jelentkezett be az ismert meteorológus, és elárulta, hogy milyen időre számíthatunk a következő napokban, illetve mikorra várható az első hó.

Németh Lajost a TV2 Mokka műsorában kérdezték arról, hogy milyen idő várható, mikor érkezik az első hó. A meteorológus Lipótról, egy gőzölgő medencéből jelentkezett be, és elmondta, hogy a csütörtökön érkező hidegfront kicsit kitisztította a levegőt, aminek hatására az ország középső és keleti részein fokozatosan megszűnik a párás, nyirkos, ködös levegő.

Azt is elmondta, hogy pénteken, Márton napján a népi regula szerint „ha a lúd jégre állt, akkor karácsonykor sárban botorkál”. Hozzátette, pénteken minden lesz, csak fagyos idősjárás nem, tehát 

a hideg, havas, téli időt kedvelők reménykedhetnek a fehér karácsonyban.

A másik Márton-napi bölcsesség a sült libamell csontjával kapcsolatos. Ha fehér, akkor sok hó várható télen, ha sötét, pirosas, barnás, akkor sáros, enyhe télre számíthatunk. A sokévi trend alapján Németh Lajos szerint viszont az idei tél sem lesz rendkívül hideg, inkább párás, enyhe idő lesz jellemző.

A jelek szerint a következő hetekben és december elején a szokásosnál enyhébb időjárás várható, tehát ekkor havazás és kemény hideg biztosan nem lesz. Egy változásra viszont készülhetünk: mivel a következő napokban kiderül az ég, egy-két fagyzugos helyen lehet akár mínusz 1-2 fok is.

A meteorológus megjegyezte: olyan is előfordult már, hogy Márton-nap környékén Magyarországon mínusz 13 fokot mértek a kora reggeli órákban. Most viszont a hét hátralévő részében 8-10 fok várható. A hét vége felé ismét visszatér a nyirkos, ködös, párás, enyhe idő.

(Borítókép: Németh Lajos. Fotó: Kaszás Tamás / Index)

Rovatok