Index Vakbarát Hírportál

Érkezik a hidegfront, marad a borongós idő

2022. november 10., csütörtök 06:08

Csütörtökön hidegfront érkezik Magyarország területére, ám számottevő csapadékra és viharos szélre nem kell számítani. A borongós idő viszont velünk marad.

Csütörtökön északnyugat felől hidegfront éri el Magyarországot, de ez a front nem lesz túlságosan erős. Ugyanakkor felhős, borongós időre számíthatunk, több tájegységen elszórtan kisebb eső, zápor is kialakulhat.

A délután második felében északnyugat felől megkezdődhet a felhőzet felszakadozása. Kezdetben sokfelé lesz párás, ködös az idő. Az északnyugatira forduló szél napközben a Dunántúlon és a középső tájakon megélénkülhet.

Hajnalban 2 és 10, délután 9 és 16 fok között alakul a hőmérséklet, délkeleten mérhetjük a legmagasabb értékeket.

Dekoncentráltság, álmosság jelentkezhet 

Az Időkép orvosmeteorológiai előrejelzése szerint csütörtökön a gyenge hidegfronti hatás miatt az érzékenyek körében fejfájás, valamint görcsös panaszok is jelentkezhetnek és felerősödhetnek a kopásos jellegű ízületi fájdalmak.

Ugyanakkor a szürke, borongós idő miatt fáradékonyság, dekoncentráltság, álmosság továbbra is előfordulhat. A szelesebb tájakon élők körében fokozódhatnak a fejfájásos panaszok, ingerlékenység, nyugtalanság is jelentkezhet. Nagy lesz a megfázásveszély, ezért ajánlott a meleg, réteges öltözet.

Péntekre eltűnik a köd

Várhatóan péntek lesz a hét legnaposabb napja, a ködfoltok mindenhol feloszlanak, a nappali órákban leginkább fátyolfelhők szűrhetik a napsütést, esni nem fog. Keleten még élénk marad az északias szél. A csúcshőmérséklet nagyjából az évszaknak megfelelően, 11 és 15 fok között alakul.

Hétvégén egy anticiklon húzódik fölénk, a magasban melegebb levegő érkezik, viszont talaj közelében nem várható számottevő légmozgás. Ez annyit jelent, hogy ismét erősödik a ködhajlam, vasárnap már nagyobb területen lehet egész nap ködös, rétegfelhős az idő.

Éjszakánként mínusz 2 és 5 fok közötti hőmérséklet várható, gyenge fagy főként a derült, fagyzugos völgyekben fordulhat elő. Délutánonként a napos vidékeken 1115 fokot mérhetünk, a tartósan ködös, szürke tájakon azonban 10 fok alatt marad a csúcshőmérséklet – írja az Időkép.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras.

(Borítókép: Kaszás Tamás/Index)

Rovatok