Index Vakbarát Hírportál

A kormány döntött, az önkormányzatokon múlik, hogy lekapcsolják-e a lámpákat

2022. november 10., csütörtök 10:58

Az Orbán Viktor miniszterelnök által aláírt rendeletben rögzítették, hogy veszélyhelyzet ideje alatt a települések önkormányzatai szabályozhatják a közvilágítás időtartamával, mértékével kapcsolatos kérdéseket.

„Veszélyhelyzet ideje alatt a települési önkormányzat képviselő-testülete, közgyűlése a település közvilágításának időtartamával, illetve mértékével kapcsolatos kérdéseket rendeletben szabályozhatja” – olvasható a Magyar Közlönyben megjelent rendeletben.

Budapest és kerületei esetében a jogalkotói hatáskört a fővárosi önkormányzat által közvetlenül igazgatott terület esetében a fővárosi közgyűlés, egyéb terület esetében a kerület képviselő-testülete gyakorolhatja.

A rendeletben világossá teszik azt is, hogy a közvilágításra vonatkozó helyi működési rendet közbiztonsági, vagyon- és személyvédelmi, valamint közútbiztonsági szempontokra figyelemmel kell megalkotni.

A rendelet hatálybalépése után nem alkalmazható a közvilágítási üzemeltetési engedély, illetve semmis a villamosenergia-vásárlási vagy villamosenergia-vételezési szerződés mindazon rendelkezése, amely a közvilágítással kapcsolatos közbiztonsági kérdésben bármely szerv vagy hatóság jóváhagyását vagy véleményének beszerzését írja elő.

A villamos energiáról szóló törvénytől eltérően a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal a közbiztonság érdekében kiadott határozatokban foglalt, közvilágítással kapcsolatos kötelezettség megszegése esetén a közvilágítási berendezések üzemeltetésére más közvilágítási engedélyest vagy elosztót nem jelölhet ki, ha a határozatokban előírt közvilágítással kapcsolatos kötelezettség nemteljesítése az önkormányzati rendelet végrehajtásából következik.

A megemelkedett energiaárak extra terhet rónak az önkormányzatokra, az ezzel összefüggésben hozott takarékossági intézkedésekről több cikkben is beszámoltunk.

(Borítókép: Kovács Attila / MTI)

Rovatok