Index Vakbarát Hírportál

Matolcsy György elmondta, hogy mire van szükség az emberiség fennmaradásához

2022. november 10., csütörtök 18:50

Nincs idő megvárni, amíg az emberi civilizáció meghozza az új szabályokat a fennmaradás érdekében. A kormányoknak, a jegybankoknak és különféle irányító szervezeteknek kell utat mutatni a fenntarthatóság felé, mivel ezen múlik a jövőnk – fogalmazott a Budapesti Metropolitan Egyetem által rendezett TEDx konferencián Matolcsy György jegybankelnök, aki szerint a fenntarthatóság jövőnk zálogának kulcsa.

Új típusú gondolkodásra van szükség az emberiség fennmaradásához – jelentette ki Matolcsy György jegybankelnök csütörtökön a Budapesti Metropolitan Egyetem által rendezett TEDx konferencián.

A jövőnk érdekében elő kell állítani azokat az új szabályokat, új gondolatokat, melyek a hosszú távú fenntarthatóság és értékállóság köré szerveződnek. A fenntarthatóság létkérdés, és a jövő megnyerésének minden szempontból a kulcsa

– fogalmazott a jegybankelnök, aki szerint az élet minden területén a fenntarthatóságra kell törekedni.

Matolcsy György kiemelte: ma az emberi civilizáció, a világgazdaság egésze, kormányok, egyetemek komplex és összetett rendszerek. Idézte Szentgyörgyi Albert gondolatát, miszerint "látni kell, amit mindenki lát és gondolni, amit senki sem gondolt". Véleménye szerint ez kell a jövő megnyeréséhez.

A fenntarthatóság a kulcs

Előadásában rámutatott, hogy az erőforrások 20 százaléka adja az eredmények 80 százalékát.

Azt az 1 százalékot keressük, amivel elérhető a fenntarthatóság

– tette hozzá. Az erőforrások 30-40 százaléka pedig veszteség, ezért nem szabad megvárni a jegybankelnök szerint, amíg a civilizáció minden területen új szabályokat hoz a káosz ellen. Az embereknek, egyetemeknek, kormányoknak, jegybankoknak elő kell állítani a szabályokat, amelyek beépítik a fenntarthatóságot, mint kulcsot a civilizációba, az országba, gazdaságba, az egyetemekre, a vállalatok működésébe.

Példaként említette, hogy az MNB megalkotta a Fenntartható közgazdaságtan elnevezésű globális vitairatot, a pénzügyi rendszerbe bevezette a zöldszabályozást. A bankrendszert a fenntartható beruházások felé terelik –mondta.

Rovatok