Index Vakbarát Hírportál

Matolcsy György fizetésének emelésével egy sor állami szerv vezetője is jól járna

2022. november 10., csütörtök 08:47

Jelenleg havi 4 millió forintot keresnek azon állami szervek vezetői, akiknek bérét a jegybankelnök havi illetményének 80 százalékában határozták meg. A pénzügyminisztérium javaslata azonban emelni kívánja Matolcsy György fizetését, így többek között a Médiatanács és a Gazdasági Versenyhivatal vezetői is 800 ezer forintos emelésre számíthatnak.

Egy sor állami intézmény vezetőjének nőni fog a fizetése, ha megemelik Matolcsy György bruttó ötmillió forintos havi illetményét. A társadalmi egyeztetésre bocsátott pénzügyminisztériumi javaslat a jegybanktörvény módosításáról kizárólag a Magyar Nemzeti Bankot vezető Matolcsy fizetésemeléséről szól, mégis valóságos fizetésemelési hullámot indíthat el – írja a 24.hu.

Mivel a jogszabályok több állami szerv vezetőjének fizetését a jegybankelnök béréhez kötik, így a lap számításai szerint legalább két tucat állami vezető illetménye emelkedhet meg. Ezek a következők lehetnek:

Ezen intézmények vezetőinek illetményét a jegybankelnök fizetésének 80 százalékában határozták meg, így jelenleg havi 4 millió forintot keresnek. Matolcsy György béremelésével azonban 800 ezer forinttal emelkedhet a felsorolt állami szervek vezetőinek fizetése.

A pénzügyminisztériumi javaslat szerint Matolcsy György illetményének emelésére vélhetően azért van szükség, mert az Állami Számvevőszék elnökének bére idén megelőzte a korábban az állami szférában legmagasabbnak számító MNB-elnöki fizetést is.

(Borítókép: Matolcsy György 2021. július 6-án. Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI)

Rovatok