Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor: Jelentős bejelentésre készül az OTP

2022. november 10., csütörtök 20:54

Orbán Viktor a Facebook-oldalára csütörtökön feltöltött videójában elmondta, az OTP hamarosan bejelentheti egy jelentős üzbég bank megvásárlását. A miniszterelnök kétoldalú tárgyalást folytatott Kazahsztán elnökével, majd a kirgiz államfővel is.

A kormányfő közölte, hogy Szamarkandban, Üzbegisztánban tartják éves csúcstalálkozójukat a türk államok vezetői. Van miről beszélni: háború, szankciók, világgazdasági válság, általános bizonytalanság Üzbegisztánban és Európában is – tette hozzá.

Orbán Viktor közölte, hogy hatvantagú üzleti delegációval érkeztek, mert csütörtökön kétoldalú tárgyalásokat folytattak az üzbég elnökkel és kormányával üzleti lehetőségekről. Közel jutottak ahhoz, hogy

az OTP hamarosan bejelentheti egy jelentős üzbég bank megvásárlását, és gyógyszeripari bejelentések is várhatóak egy ott létrehozandó gyártóbázis beruházásának megkezdéséről.

Vízgazdálkodási, élelmiszeripari és nukleáris energetikai kérdésekben szintén várhatóak megállapodások, továbbá közölte, hogy csütörtök este kezdik a szankciók és a háború kérdésének megtárgyalását a türk államok vezetőivel.

Orbán Viktor csütörtökön kétoldalú tárgyalást folytatott Kaszim-Zsomart Tokajevvel, Kazahsztán elnökével, majd Szadir Zsaparov kirgiz államfővel Szamarkandban – közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Albán, szlovén, üzbég üzlet

Mint megírtuk, az OTP albániai akvizícióját már lezárta, július 18-án megtörtént az Alpha Bank Albania megvásárlása, a mostani jelentés már tartalmazza a mérleg- és eredményszámokat. 

A szlovén Nova KBM megszerzéséhez bár az Európai Központi Bank szeptember 8-án már megadta hozzájárulását, most még a helyi versenyhivatal végső jóváhagyására vár a menedzsment.

Az üzbég Ipoteka Bank akvizíciójához kapcsolódóan pedig október 3-i a legutóbbi fejlemény, ekkor a felek egy szándéknyilatkozat aláírásával erősítették meg elhatározásukat. 

Csányi Sándor szerint nem túl kedvezők a gazdasági kilátások Európában

Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója szeptemberben arról beszélt, hogy befektetési szempontból nem világos, miért maradt ilyen sok külföldi bank Magyarországon, miközben az itteni viszonyok nem kedveznek a szektornak. 

A milliárdos kritizálta azt a kamatstopot is, amelyet szeptemberben hosszabbított meg a kormányzat. Kifejtette: a lépés a bankszektornak 85 milliárd forintnyi extra terhet jelent. Úgy vélte, az OTP és a bankrendszer túl fogja élni a terheket, és megerősödve kerülhet ki mindebből, de nem jó, hogy ennyire beszűkítik a bankok hitelezési kapacitását.

(Borítókép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnök (j) kétoldalú megbeszélést folytat Szamarkandban 2022. november 10-én. Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán/MTI)

Rovatok