Index Vakbarát Hírportál

Miért nem fizetünk kevesebbet a rezsiért, ha csökken a gáz piaci ára?

2022. november 10., csütörtök 11:32

Csökkent a gáz piaci ára, de Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és egy elemzés tisztázta, hogy ez miért nem jár a lakossági árak csökkenésével.

„A gáz lakossági ára az idei év első felében – a tavalyi árakhoz viszonyítva – Magyarország kivételével minden uniós tagállamban növekedett. Emellett a gáz piaci ára nyár óta drasztikusan lecsökkent. Várható még ezáltal alacsonyabb rezsiszámla?” – tette fel a kérdést az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzésében.

Európa egy kis időre fellélegezhet és számos vállalkozás megkönnyebbülhet a lakosság mellett a jelenlegi gázáraknak köszönhetően. Ennek ellenére a lakosság által fizetett rezsiszámlák várhatóan nem csökkennek, mivel az itthon fizetett árak már így is jóval a piaci árak alatt helyezkednek el. Az átlagfogyasztási rezsiárak lazításához nagyobb mozgástérre van szükség a költségvetésben, amihez a hosszú távú olcsó gázárak hozzásegíthetnék a magyar gazdaságot

– foglalta össze a helyzetet az Oeconomus.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a szerdai Kormányinfón ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy a gáz ára, bár mérsékeltebb, mint augusztusban, most is magas, a hatszorosa annak, mint amennyiért éveken keresztül beszerezték.

Az Oeconomus szerint az árcsökkenés több okra vezethető vissza:

Visszaesés, aztán emelkedés

A Goldman Sachs elemzőire hivatkozva arra hívják fel a figyelmet, hogy a jelenlegi árhoz képest év végén és 2023 első negyedévében még 30 százalékos visszaesés lesz látható, viszont a következő év első három hónapját követően agresszív emelkedés várható. Ezt elsődlegesen az LNG kínálatának szűkülésével indokolják, de az újabb versenytársak megjelenése is növelheti az árakat a piacon.

Az Amerikai Energiainformációs Ügynökség adatai alapján 2021-ben a legnagyobb LNG-importőr Kína volt. A zéró-Covid-politika miatt az ország gazdasága még nem teljes mértékben üzemel, viszont ezt követően egy jelentős versenytárs térhet vissza a piacra.

Az Oeconomus elemzésében kifejtették: az idei első félévben az Eurostat által vizsgált országok közül Magyarországon kellett a legkevesebbet fizetni a háztartásoknak a gázfelhasználásért, az alacsonyabb piaci ár pedig a magyar beszerzési szerződésekben fog látszódni, ami a megterhelt hazai költségvetési nyomáson enyhíthet a közeljövőben.

(Borítókép: Szabó Réka / Index)

Rovatok