Index Vakbarát Hírportál

Decembertől elzárhatják a meleg vizet a siófoki iskolák konyháiban

2022. november 10., csütörtök 06:30

Lengyel Róbert polgármester tájékoztatása szerint december elsejétől a tankerület már nem tudja biztosítani a siófoki köznevelési intézmények konyháiban a melegvíz-ellátást. Ez a feladat a következő hónaptól az önkormányzatra hárulhat.

A siófoki polgármester Facebook-oldalán azt írta, hogy a tankerület nem bizonyult együttműködőnek, nem volt hajlandó személyes egyeztetésre sem. Lengyel Róbert arról tájékoztatott, hogy a tankerület vezetőjének megbízásából a gazdasági igazgató írt egy levelet, melyet végül a jogi referens küldött el neki. A levélből derült ki, hogy decembertől a melegvíz-ellátás biztosítását már a siófoki önkormányzatnak kellene megoldania a helyi iskolai konyhákon.

A tankerület részletesen nem indokolta meg a döntést, csak a jelenlegi gazdasági helyzetre hivatkozott. A siófoki polgármester „förmedvénynek” nevezte a szerinte az udvariaskodást mellőző, ultimátumszerű levelet.

Ha megengedik a tekintetes tankerületi vezetők, csak úgy kapásból nem fogom tudomásul venni, amit nekem idekörmöltek

– fogalmazott a városvezető, aki hozzátette: az illetékes munkatársai véleményét kikérve maga dönti el, hogy ebben a tárgykörben van-e bármilyen kötelezettsége az önkormányzatnak, és arra utalt, hogy a tankerület nem mondhatja meg neki, mit tegyen ebben az ügyben. Ugyanakkor azt is írta, hogy amennyiben van kötelezettségük, teljesítik és megoldást találnak a problémára.

Lengyel Róbert szerint a tankerület nem mutatott együttműködési hajlandóságot, és jelezte: elvárta volna azt, hogy egyeztetnek vele, mielőtt megfogalmaznak egy ilyen levelet. Kifogásolja azt is, hogy az illetékesek nem közölték, mi a problémájuk vagy mi a céljuk, igényük.

Szerinte arról van szó, hogy az iskolaépületek melegvíz-ellátása egy-egy rendszerről működik. „Ha például a sulikban a meleg vizet spórolási céllal elzárnák a gyerekek, pedagógusok elől, akkor – az egy rendszer okán – a konyhában sem lenne mosogatóvíz” – jegyezte meg. A tankerület ezzel együtt arra kérte a távhőszolgáltatót, hogy állítsa le az intézményekben a melegvíz-szolgáltatást.

A siófoki polgármester ezt megerősítette, ugyanis posztjában utalt egy másik levélre is, melyet a tankerületi központ a távhőszolgáltató cégnek, azaz a Termofoknak küldött még kedden. A levél egyik szövegrészletét szó szerint idézte:

A Siófoki Tankerületi Központ nevében kérnénk, hogy a használati melegvíz előállítását 2022. december elsejétől leállítani szíveskedjék minden intézményünkben, amellyel kapcsolatban állunk.

Lengyel Róbert a Facebook-bejegyzés végén közölte: először házon belül összegyűjtik a szükséges információkat, megvizsgálják a jogszabályi és szerződéses hátteret, aztán egyeztet kollégáival, meghallgatja a szakemberek véleményét is, és csak utána dönt a további lépésekről.

Rovatok