Index Vakbarát Hírportál

Mégis maradnak a szülésznők a Szent Imre Kórházban

2022. november 10., csütörtök 10:51

A Szent Imre Kórház szülészeti osztályán három héttel ezelőtt a szakdolgozók fele felmondott, melynek hátterében nemcsak elvi okok, hanem bérfeszültségek is állhattak. A felmondási idő lejárta előtt azonban több szülésznő is meggondolta magát.

Az intézmény szülészeti osztályán dolgozó 28 szülésznő közül 14-en adták be a felmondásukat októberben, miután kiderült, hogy a Szent Imre Kórház novembertől megszünteti a bábaválasztás lehetőségét. Így a szüléskor csak azok közül a dolgozók közül lehet választani segítőt, akik éppen műszakban vannak – írja a Népszava.

A szigorítást azt követően vezették be, hogy korábban a szülészetet vezető orvost tanúként hallgatta ki a rendőrség egy „álnéven írt panaszos bejelentés” miatt, amelyben egy, a kórházban szülő nő leírta, hogy mennyiért lehet „bérelni” egy szülésznőt. E szerint a várandósok ötven–hetvenezer forintot fizettek ki a szülésznőknek, akik erről tanácsadás, szülésfelkészítés címen számlát is adtak.

Egy, a laphoz korábban eljutatott levél szerint bérfeszültségek is állhattak a szülésznők elégedetlensége mögött, és bár az intézmény továbbra sem tud többet fizetni, a napokban lejáró felmondási idő végére mégis tíz szülésznő gondolta meg magát. Egyikük már a botrány kipattanásakor, kilencen pedig szerdán álltak el végleg a felmondástól. Összesen négyen távoznak, közülük ketten magánszektorban folytatják, további két szakembernek pedig részállása volt a Szent Imre Kórházban, ez szűnik most meg.

(Borítókép: A Szent Imre Egyetemi Oktatókórház [másként a Szent Imre Kórház] A jelű épülete a főváros XI. kerületében, a Tétényi út 12–16.-ban 2020. szeptember 18-án. Fotó: Jászai Csaba  / MTI)

Rovatok