Index Vakbarát Hírportál

Kövér László fogadta a szlovén parlament határon túli szlovénekért felelős bizottságának delegációját

2022. november 10., csütörtök 21:52

Kövér László házelnök fogadta a szlovén parlament határon túli szlovénekért felelős bizottságának Suzana Lep Simenko elnök vezette delegációját az Országházban csütörtökön – írja az MTI.

A találkozón Kövér László úgy fogalmazott: jó látni, hogy más ország parlamentje is fontosnak tarja a határon túli őshonos nemzeti közösségeit. A magyarországi szlovének és a szlovéniai magyarok jóléte, jó közérzete, hosszú távú gyarapodásuk feltételeinek biztosítása, valamint nemzeti önazonosságukhoz való joguk érvényesülésének elősegítése az országok és a térség jövőjének egyaránt záloga.

Az egymással és anyaországaikkal is kiterjedt kapcsolatrendszert ápoló muravidéki magyar és Rába-vidéki szlovén közösségek kiemelt figyelmet érdemelnek és kapnak, mindkét állam jelentős erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy boldogulásuk biztosított legyen – mondta Kövér László.

Suzana Lep Simenko úgy fogalmazott, hogy Magyarország és Szlovénia példát mutat a gondoskodással az őshonos nemzeti közösségekről.

A szlovén parlamenti küldöttség a találkozó előtt meglátogatta a Rába-vidéki magyarországi szlovén közösség intézményeit, megbeszélést folytatott a magyarországi nemzetiségek bizottságával és a nemzeti összetartozás bizottságával, valamint találkozott Kissné Köles Erika magyarországi szlovén nemzetiségi szószólóval.

Rovatok