Index Vakbarát Hírportál

Újabb fejezet a Baranyi–Fürjes-vitában

2022. november 10., csütörtök 18:39

Fürjes Balázs kitart amellett, hogy politikusok nem dönthetik el önkényesen, ki újságíró, ki nem újságíró, de a Miniszterelnökség miniszterhelyettese, parlamenti államtitkára számos megbotránkoztató idézetet is felolvasott a Baranyi Krisztinával folytatott második vitán. Ferencváros polgármestere továbbra is ragaszkodik azon álláspontjához, hogy különbséget kell tenni propaganda és sajtó között.

A két politikus között azután robbant ki heves szócsata, hogy Baranyi Krisztina nem volt hajlandó válaszolni a Pesti Srácok újságírójának kérdéseire az ATV Start műsorának Szigorlat szegmensében múlt pénteken, hivatkozva arra, hogy „propagandamédiának, ócska fizetett propagandistáknak” sohasem nyilatkozik. A polgármester álláspontját Fürjes Balázs nyílt levelekben bírálta, majd kettejük első, keddi vitájában élőszóban is kifejtette álláspontját.

Az ATV Egyenes beszéd után a felek csütörtökön újra stúdióban, a KeljFelJancsi című műsorban ütköztették érveiket; ezúttal mintegy másfél órában fejtették ki többnyire eltérő véleményüket a sajtó hazai helyzetét, általános állapotát érintő legkülönbözőbb kérdésekben. 

Fürjes Balázs szerint a vita alapvetően a szólásszabadságról szól, mert bár a politikusokat is megilleti a hallgatás joga, arról nem dönthetnek önkényesen, ki tekinthető újságírónak és ki nem. 

Az államtitkár a morális felsőbbrendűségnek tudja be, hogy a baloldal osztályozza a sajtótermékeket, holott szerinte a politikusok önkényes, szubjektív véleménye nem lehet alapja az újságírók megbélyegzésének, kirekesztésének.

Baranyi Krisztina ezzel szemben úgy véli, tankönyvileg meghatározható a különbség az agitációs propaganda és a sajtó között,

és nem látta még, hogy a Pesti Srácok kritikus kérdést szegezett volna kormánypárti politikusnak vagy parlamenti képviselőnek.

Ha már Pesti Srácok: az ellenzéki politikus újra felelevenítette a médium őt gyalázó videóját, míg az ominózus Szigorlat-adásról azt mondta, előzetesen nem volt tisztában a kérdező vendég újságíró személyével. Először megfordult a fejében, hogy elmegy, de végül inkább úgy döntött, marad a stúdióban. A videóról Fürjes Balázs elismerte, az átlépte a jó ízlés határát, különösen nőkről nem szabad úgy beszélni, ahogy ők tették.

A miniszterhelyettes ezúttal a „másik” oldalról készült elrettentő példákkal: felolvasta Homonnay Gergely egykori DK-közeli újságíró Novák Katalin államfőt becsmérlő megjegyzését („kommenteltem egyet ennek a náci féregnek”), ahogyan Tóta W. Árpádot is negatív példaként hozta fel („amennyiben az állami csecset ájulásig szopó Varga Juditot elítéljük…”).

Válaszában Baranyi Krisztina sérelmezte, hogy a Magyar Hang nem vehet részt a Kormányinfón, Fürjes Balázs viszont védelmébe vette a kormány tájékoztatási gyakorlatát. A fideszes politikus emlékeztetett rá, Orbán Viktor miniszterelnök – egyedül a pártelnökök közül – évente tart egy vagy két olyan sajtótájékoztatót, amelyen kiáll a döntően kormánykritikus újságírók elé, de háromhetente az ellenzéki képviselők is kérdezik a Parlamentben. Emellett Gulyás Gergely és Szentkirályi Alexandra a Kormányinfón heti rendszerességgel válaszol a média kérdéseire. 

Az államtitkár továbbá felhívta rá a figyelmet, hogy 

Tarlós István főpolgármesterként kéthetente tartott Budapest-infót, ehhez képest Karácsony Gergely jelenlegi városvezetőnél nincs Budapest-infó, nem hívja meg a jobboldali lapokat a sajtótájékoztatóra és bojkottál bizonyos jobboldali lapokat.

A „van rajta sapka, az a baj, nincs rajta sapka, az a baj” esete áll fenn az államtitkár szerint a közszolgálati médiával kapcsolatosan, amely minden héten közzéteszi, hány ellenzéki politikust hív meg – akik azonban többnyire nem élnek a lehetőséggel.  

Fürjes Balázs erősen megkérdőjelezte a ferencvárosi önkormányzati média pártatlanságát, idézve Révész Sándor HVG-ben közzétett publicisztikáját. A baloldalhoz köthető újságíró írásából részleteket is felolvasott: a 9 magazin „azt tette kicsiben, amit a kormány közmédiája tesz nagyban”, és „olyan önkormányzati lap marad, amilyen önkormányzati lap nem lehet. Önkormányzati lap nem lehet pártos. Nem lehet az önkormányzati többség politikai irányzatának a fóruma.”

Baranyi Krisztina a véleménycikk állításait vitatta, és fontosnak tartotta leszögezni, hogy a kerületi média nem az ő irányítása alatt áll.

(Borítókép: Baranyi Krisztina. Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI)

Rovatok