Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor: Békefórumként tekintünk a Türk Államok Szervezetére

2022. november 11., péntek 09:05

Szamarkandba utazott Orbán Viktor. A miniszterelnök a Türk Tanács csúcstalálkozóján vesz részt, ahol kijelentette: Magyarország békefórumként tekint a Türk Államok Szervezetére.

Magyarország az ukrajnai háború szempontjából békefórumként tekint a Türk Államok Szervezetére (TÁSZ) – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök pénteken az üzbegisztáni Szamarkandban, a szervezet csúcstalálkozóján.

Felszólalásában úgy vélekedett: a legnagyobb probléma, hogy Európában a békét akarók hangja sokkal halkabb azokénál, akik súlyosbítani akarják a feszültséget.

Magyarország célja, hogy tűzszünet jöjjön létre Ukrajnában, és mielőbb béketárgyalások kezdődjenek. Csak ez tud véget vetni az energiaválságnak is

– húzta alá. 

Külön köszönetét fejezte ki a TÁSZ-tag Törökországnak egyebek között az élelmiszerválság elkerülésében tett sikeres közvetítői lépéseiért, hangoztatva, hogy egy ilyen válság újabb tömeges migrációs hullámot váltana ki, és ez közvetlenül érintené Magyarországot, amely csak idén 250 ezer illegális határátlépési kísérletet állított meg déli határainál – írta az MTI.

(Borítókép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök felszólal a Türk Államok Szervezetének csúcstalálkozóján az üzbegisztáni Szamarkandban 2022. november 11-én. Fotó: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Fischer Zoltán)

Rovatok