Index Vakbarát Hírportál

Kitüntetést kapott a Rákóczi Szövetségtől Gulyás Gergely

2022. november 12., szombat 20:35

Örökös tiszteletbeli elnökére emlékezett a Halzl József Emlékkonferencia és Díjátadó keretében a Rákóczi Szövetség. A díjat, amelyet idén első alkalommal ítélt oda a kuratórium, Vathy Magdolna, Halzl József özvegye adta át szombaton, az emlékkonferenciát követően.

Az emlékkonferencia részeként a Rákóczi Szövetség Alapítványa első alkalommal adta át a Halzl József-díjat, amelyet a kuratórium Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszternek ítélt oda mindazért, amit Halzl József örökségéért és a Rákóczi Szövetség ügyéért tett és tesz – adta hírül a szövetség a közösségi oldalán.

Az ünnepségen Kozma Imre irgalmasrendi szerzetes, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapítója Halzl József munkásságát méltatva kiemelte a 2020-ban elhunyt elnök közösségteremtő és közéleti tevékenységét, illetve a nemzet iránti szolgálatkészségét. 

2020 novemberében bekövetkezett haláláig munkája és személyisége egyszerre formálta a nemzetpolitika szolgálatára létrehozott Rákóczi Szövetséget három évtizeden át.

Az egységes nemzet ügyét szolgálta

Gulyás Gergely különleges megtiszteltetésnek nevezte a kitüntetést, felidézte, hogy Halzl Józseffel, a Rákóczi Szövetség elnökével kiváló együttműködést alakított ki. „A szövetség elnöke az egységes magyar nemzet ügyét szolgálta. Ezt a célt szolgálta akkor is, amikor erre volt politikai fogadókészség, és akkor is, amikor a kommunista diktatúrában kettős elnyomásban kellett élniük a határon túli nemzetrészeknek” – fogalmazott a miniszter.

Életművének legfontosabb üzenete, hogy pályát kell nyitni mindazoknak, akik tehetségesek, és érdemesek arra. A Rákóczi Szövetség az elmúlt években nagyon sokat tett azért, hogy a magyar ifjúság legkiválóbb képviselői megkaphassák mindazt a szellemi útravalót, ami hozzájárul ahhoz, hogy a következő években, évtizedekben is legyen erős magyarság a nyugati diaszpórában, a határon túli magyar közösségekben és itt az anyaországban is, hogy egységes magyar nemzetről beszélhessünk

– hangsúlyozta Gulyás Gergely.

Halzl József a Rákóczi Szövetség elnökeként 1991-ben döntött az alapítvány létrehozásáról annak érdekében, hogy a Rákóczi Szövetség felvidéki tevékenységének megfelelő hátteret és alapot tudjon biztosítani.

Az alapítvány kuratóriuma 2022-ben alapította meg a Halzl József-díjat, amelyet olyan személyeknek adományoznak, akik Halzl József örökségéért és a Rákóczi Szövetség ügyéért sokat tesznek.

Rovatok