Index Vakbarát Hírportál

Elrendelte a bíróság Szabó Bálint letartóztatását

2022. november 12., szombat 20:49

Elrendelte a hivatalos személy elleni erőszakkal és közúti veszélyeztetéssel gyanúsított szegedi önkormányzati képviselő letartóztatását a Budai Központi Kerületi Bíróság szombaton.

A Fővárosi Törvényszék szóvivője az információt megerősítette. Szabó József Tamás közölte: a letartóztatást a bűnismétlés veszélye indokolja. A nyomozási bíró a gyanúsított ellen korábban bűnügyi felügyeletet rendelt el, de az ehhez szükséges önkéntes jogkövetés a gyanúsított esetében teljes mértékben hiányzott, sokszor megszegte az előírt szabályokat.

A szóvivő az MTI-nek eljuttatott közleményben felidézte, hogy a gyanúsított egyebek mellett gépkocsijával védett személyeket kísérő konvojokba sorolt be, ezzel veszélyeztette a konvojban haladók, valamint az arra közlekedők testi épségét. Emellett ellenszegült a rendőri intézkedéseknek. 

A férfival szemben több eljárás van folyamatban, de tevékenységét akkor is folytatta, miután az első cselekménnyel meggyanúsították – tette hozzá a szóvivő.

Szabó József Tamás jelezte: az ügyészség indítványozta, hogy a letartóztatás helyéül az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetet jelöljék ki, de a bíróság ezt elutasította, mert korábbi szakértői vélemény alapján ez nem indokolt.

A végzés nem végleges, a gyanúsított a döntéssel szemben fellebbezést jelentett be – közölte a szóvivő.

Sajtóhírek szerint Szabó Bálint szegedi független önkormányzati képviselő többször próbált már Orbán Viktor miniszterelnök közelébe férkőzni, a kötcsei piknik előtti területről a rendőrség vitte el. A képviselő nyáron gazdatüntetést szervezett Budapestre, amihez azonban végül csak kevesen csatlakoztak.

(Borítókép: Szabó Bálint 2022. augusztus 20-án. Fotó: Szollár Zsófi / Index)

Rovatok