Index Vakbarát Hírportál

Gundel Takács Gáborék is kiálltak Baranyi Krisztina mellett

2022. november 12., szombat 14:23

Több közéleti személyiség is aláírta a petíciót, amelyben kiállnak Baranyai Krisztina mellett, és az újságíró titulusra méltatlannak nevezték mindazokat, akik Jeszenyszky Zsolthoz hasonlóan a nyilvánosság előtt gyaláznak másokat.

Nem ez az első eset, hogy hazai közszereplők a békésebb közbeszédért petíciót indítottak a Szemlélek oldalán. Legutóbb tavaly decemberben írtunk róla, hogy petíciót kezdeményeztek Gundel Takács Gáborék. Most a Baranyi-ügy kapcsán álltak ki a ferencvárosi polgármester mellet.

„Mi, ennek nyilatkozatnak az aláírói, nagy értéknek tartjuk a szólás szabadságát, a sajtó szabadságát, ám elutasítunk minden olyan közbeszédbeli megnyilvánulást, amely bármely embertársunkat emberi méltóságában megalázza. Tiszteletben tartjuk a vélemények különbözőségét, sőt hasznosnak is tartjuk az eltérő nézőpontok nyílt megfogalmazásának lehetőségét – kezdték a petíciót, majd így folytatták: – Elfogadhatatlannak tartjuk azonban, hogy az egyet nem értés olyan formát öltsön, amely uszítást, megalázást szolgál.”

„Akik gyaláznak másokat, méltatlanok arra, hogy újságírónak nevezzük őket”

A nyilatkozat aláírói arra az esetre gondolnak, amikor a Pesti TV egyik műsorában, a Politikai Hobbistában azzal kapcsolatban viccelődtek Jeszenszky Zsolték, hogy 

Baranyi se nem okos, se nem túl szép. Inkább d*gnának kecskékkel, mert azt utána legalább meg lehet enni.

Később aztán a Hír TV műsorvezetője, Jeszenszky Zsolt azt írta a Facebook-oldalán, „ha az ember k*rvának áll, akkor b*szni kell”. A Szemlélek oldalán aláírók szerint azonban a Jeszenszkyhez hasonló embereket nem lehet újságíróknak nevezni, ugyanis

az újságírás szakma, az újságírás hivatás, amelynek etikai alapelvei támpontot és erőt adnak minden újságírónak. Meggyőződésünk, hogy akik nagy nyilvánosság előtt következetesen megtévesztenek, gyaláznak másokat, nem csupán méltatlanok arra, hogy újságírónak nevezzük őket, hanem romboló cselekedetükkel társadalmunk családját támadják.

Sokan kiálltak Baranyi Krisztina mellett

Az ilyen támadások ellen kívánják felemelni a szavukat – ezt teszik most is –, „amikor egy feleséggel, egy négygyermekes édesanyával, egy közszolgálatot ellátó személlyel kapcsolatban úgy nyilvánultak meg az egyik médium munkatársai, ahogyan állatokkal kapcsolatban sem illik”.

Éppen ezért kérik mindazokat, akik számára fontos a társadalmunk emberségességének megőrzése, hogy velük együtt emeljék fel a szavukat „a közbeszédben megjelenő embertelenség ellen, egységesen, pártállástól függetlenül, válogatás nélkül minden esetben”.

A nyilatkozatot többek között aláírta Bródy János zenész, Czigány Tamás építész, egyetemi docens, Csákovics Lajos rajzfilmrendező, műfordító, Füredi Ferenc költő, író, Gundel Takács Gábor műsorvezető, Kepes András író, Maros Zoltán televíziós producer, Nagy Bandó András humorista.

(Borítókép: Baranyi Krisztina. Fotó: Szollár Zsófi / Index)

Rovatok