Index Vakbarát Hírportál

Újabb vidéki nagyvárost ért el az energiaválság, a közlekedésben is korlátozásokat vezetnek be

2022. november 12., szombat 14:32

A megemelkedő energiaárak miatt korlátozó intézkedéseket vezetnek be a debreceni kötött pályás tömegközlekedésben. A helyi önkormányzat célja a spórolás, a takarékosabb működtetés. Az áram annyira megdrágult, hogy sokkal kedvezőbb gázolajat használni, ezért a trolik és a villamosok helyett időszakosan autóbuszok járnak majd a városban.

A debreceni önkormányzat a tömegközlekedésben is takarékoskodni szeretne az árammal. Mindezt az indokolja, hogy az elszálló energiaárak miatt egy villamos kétszer drágábban tesz meg egy kilométert, mint egy dízelmotoros autóbusz.

Érzékeljük a bőrünkön azt, hogy az elektromos energia ára – ami elszakadt a realitástól – milyen mértékben nehezíti meg a működésünket. A napokban jelentettük be, hogy a város tömegközlekedésében bizonyos mértékben korlátozni kell az elektromos hajtású járművek használatát

– nyilatkozta az ATV Híradónak Papp László, Debrecen polgármestere.

Arról nincs szó, hogy teljesen leállnak a trolik és a villamosok a városban, csúcsidőn kívül viszont lesznek változások a spórolás érdekében. A menetrend már hétfőtől megváltozik, jövőre pedig még drasztikusabb döntésekre kényszerülhet a debreceni tömegközlekedési cég.

Január elsejétől hétvégenként autóbuszokkal helyettesítjük majd a villamosokat, a trolibuszok pedig időszakosan ugyan, de teljes mértékben autóbuszokkal lesznek kiváltva januártól

– tájékoztatott Tóth Szabolcs, a DKV Debreceni Közlekedési Zrt. vezérigazgatója, aki hozzátette: az energiaválság miatt kellett meghozniuk ezeket a lépéseket.

Becsléseik szerint az intézkedésekkel akár kétmilliárd forintot is spórolhat a város.

Az energiafogyasztással Pécsen is spórolnának, az önkormányzati cégek dolgozói pedig támogatásban részesülhetnek. A pécsi önkormányzat képviselő-testülete kedden határoz arról, hogy a megemelkedett rezsiszámlák miatt pontosan milyen segítséget nyújt az egyes munkatársaknak. Ruzsa Csaba alpolgármester közölte: 

legalább bruttó kétszázezer forinttal szeretnének hozzájárulni minden egyes dolgozó terheinek csökkentéséhez.

„Tehát 140 és 80 ezer forint, mint a korábbi esetekben, és a jövő év elején is lenne egy havi 30 ezer forintos kiegészítés arra az időszakra, míg, reméljük, márciusban megjönnek a bérmegállapodások” – fogalmazott a pécsi alpolgármester.

Az intézkedések a cégek munkatársait érintik, de vizsgálják azt is, hogy a városháza munkatársait milyen módon tudják majd segíteni.

Rovatok