Index Vakbarát Hírportál

Veszélybe került a Gárdonyi Géza Színház fennmaradása

2022. november 14., hétfő 16:45

A képviselők rendkívüli közgyűlésen szavazták meg a Gárdonyi Géza Színház érdekében szükséges költségvetési átcsoportosítást.

Hétfő reggelre rendkívüli közgyűlést hívott össze Egerben Mirkóczi Ádám polgármester. Az egyik napirendi pont a Gárdonyi Géza Színház előirányzatainak módosítását tartalmazta, ezt nyílt ülésen vitatták meg. Az októberi közgyűlésen már szóba került a Gárdonyi Géza Színház 23 millió forintos pótelőirányzati igénye, ezt azonban akkor elutasította a közgyűlés – írja a heol.hu

Az intézmény a bevételeket tekintve arra készül, hogy húszmillió forint bevételtől esik el az év végéig, emiatt azonban már most is likviditási problémákkal küzd. Az intézménynek a tervezettnél jóval több kiadása van, dologi előirányzatuk pedig október végére elfogyott. 

A színház azt kérte a helyzet orvoslása érdekében, hogy 23 millióval csökkentsék a személyi juttatásokat, a járulékokat pedig három és fél millió forinttal. Ezzel párhuzamosan azt szeretnék elérni, ha a dologi kiadásokat megemelnék 26 millió forinttal. Farkas Attila alpolgármester nem támogatja a javaslatot, mert – mint mondja – Blaskó Balázs igazgató felelőtlenül gazdálkodik. 

Mirkóczi Zita azt kérte a szakirodától, hogy a színház tavalyi és idei évéről is készítsék el a tételes, pontos kimutatást. Földvári Győző azt szerette volna megtudni, hogy nem fog-e hiányozni az összeg, ha átcsoportosítják a személyi juttatásokat. Hol fogja megspórolni a színház? – tette fel a kérdést. 

A színház erre úgy felelt, hogy ezt nem a rendszeres kifizetésekből akarja kifizetni. Végül a javaslatot elfogadták, tíz igen, egy nem és két tartózkodás mellett. 

(Borítókép: Az egri Gárdonyi Géza Színház épülete 2016-ban. Fotó: Faludi Imre / MTI)

Rovatok