Index Vakbarát Hírportál

Több milliárd forintos svájci támogatással fejlesztik a hazai egészségügyet

2022. november 14., hétfő 11:22

A svájci és a magyar állam között kétoldalú keretmegállapodás jött létre, amelynek értelmében negyvenmilliárd forintos támogatáshoz jut Magyarország.

Ebből finanszíroznák az elsősegélynyújtást oktató hálózat létrehozását, illetve a hospice- és palliatív ellátások teljes körű, országos fejlesztését.

A program első időszakában 3,7 milliárd forint támogatásból észak- és kelet-magyarországi települések háziorvosi praxisai praxisközösségekké álltak össze, aminek eredményeként a háziorvosi, házi gyermekorvosi praxisok különböző kompetenciákkal rendelkező egészségügyi szakemberekkel, dietetikusokkal, gyógytornászokkal, egészségpszichológusokkal, népegészségügyi szakemberrel, praxisközösségi nővérrel egészültek ki

– közölte Boér Gábor, az egészségügy finanszírozásáért és fejlesztéséért felelős helyettes államtitkár.

Ennek köszönhetően a háziorvosi, házi gyermekorvosi praxisok kiegészültek különböző kompetenciákkal rendelkező egészségügyi szakemberekkel: dietetikusokkal, gyógytornászokkal, egészségpszichológusokkal, népegészségügyi szakemberrel és praxisközösségi nővérrel – írja a Magyar Nemzet

A program a Smep névre hallgat, amelynek második fázisában a fejlesztések az elsősegélynyújtás, az életmentés, valamint a hospice- és palliatív, vagyis a gyógyíthatatlan betegségek humánus kezelésére koncentrálódnak. A fejlesztést a Svájci Fejlesztési és Együttműködési Ügynökség is támogatja. 

A mintegy negyvenmilliárd forintos támogatásból a szakképzés területére 3,9 milliárd, kutatás-innovációra 4,5 milliárd, a kis- és középvállalkozások és mikrovállalkozások finanszírozására 5,2 milliárd, az emberkereskedelem elleni küzdelemre egymilliárd, az energiahatékonyságra 5,2 milliárd, víz- és szennyvízkezelésre hétmilliárd forint támogatás jut.

Emellett 10-11 milliárd forintos támogatásban részesül az egészségügy és a szociális terület, valamint a kisebbségek és a társadalmilag kiszolgáltatottabb csoportok is. 

A Jean-Francois Paroz svájci nagykövet és Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter írta alá a megállapodást, amellyel egy két és fél éves tárgyalási időszakot zárnak le, a pályázati felhívások pedig fél év múlva jelenhetnek meg.

Rovatok