Index Vakbarát Hírportál

Minden második fideszes a pedagógusok mellett áll

2022. november 14., hétfő 08:21

Egyre több kormánypárti szavazó támogatja a tanárok tiltakozását, míg az ellenzéki szimpatizánsok továbbra is elsöprő többséggel támogatják a pedagógusokat.

Szinte minden ellenzéki szavazó és a kormánypárti szimpatizánsok nagy többsége is fizetésemelést adna a pedagógusoknak – derült ki a Publicus Intézet Népszava számára végzett kutatásából.

A Fidesz-szavazók körében 14 százalékkal nőtt azok száma, akik támogatják a tanárok tiltakozását. Október elején még 33 százalék, míg a legfrissebb felmérés szerint már 47 százalékuk volt a pedagógusok mellett.

A felnőtt népesség körében hárommal 72 százalékra nőtt a pedagógussztrájk támogatottsága.

Magasabb fizetés, kevesebb teher

Az ellenzéki szavazók 99, míg a kormánypártiak 76 százaléka szerint szükséges a tanárok fizetésének emelése. Az összes megkérdezett 89 százaléka szerint kellene többet keresniük a pedagógusoknak.

A megkérdezettek 64 százaléka ért egyet azzal, hogy csökkenniük kellene a tanárok terheinek, 24 százalék válaszolt nemmel. Az ellenzékiek 85, míg a kormánypártiak 43 százaléka voksolt a terhek csökkenése mellett.

Polgári engedetlenség

Az elmúlt hónapokban polgári engedetlenséggel és gördülő sztrájkkal tiltakoznak a pedagógusok egyebek mellett az alacsony bérek és a túlterheltség miatt. A tanárok, diákok, szülők szolidaritási akciókkal, demonstrációkkal is próbálnak nyomást gyakorolni a kormányra az oktatás helyzetének rendezéséért. A pedagógus-szakszervezetek november 18-ára, péntekre hirdettek újabb egységes, országos sztrájknapot, miután a sztrájkbizottság és a kormány közötti tárgyalások ismét érdemi eredmények nélkül zárultak.

Több iskolában is egyhetes munkabeszüntetés lesz

Több iskolában egyhetes munkabeszüntetés kezdődik hétfőtől, a csatlakozó pedagógusok személyenként változó időtartamban vesznek részt a péntekig tartó sztrájkban vagy polgári engedetlenségben.

A Külső-Pesti Tankerület mintegy 25 iskolájának pedagógusai és szülői közössége fogtak össze, hogy együtt hívják fel a figyelmet az oktatási rendszerünk drámai helyzetére. November 14-18-a között a Karinthy Frigyes Gimnázium és a Brassó Utcai Általános Iskola egyhetes munkabeszüntetést (polgári engedetlenség, sztrájk) hirdetett meg. Ehhez a kezdeményezéshez csatlakozott első körben a

Jövő héten még további tankerületi iskolák csatlakozása várható – közölték.

(Borítókép: Németh Kata/Index)

Rovatok