Index Vakbarát Hírportál

Az autóban hagytak egy fegyvert azzal az üzenettel: „Lőjétek a rendőröket”

2022. november 15., kedd 15:41

A Budapesti Rendőr-főkapitányság jelenleg hat külföldi férfit tart őrizetben felfegyverkezve elkövetett embercsempészés megalapozott gyanúja miatt a főváros határában november 14-én történt lövöldözés miatt.

Amint arról az Index is beszámolt, egy illegális migránsokat szállító furgonból többször is a rendőrökre lőttek az embercsempészek hétfő reggel Inárcs térségében.

A rendőrök – a figyelmeztető lövést követően  viszonozták a tüzet. A gyalogosan menekülő, 21 és 28 éves, iraki állampolgárságú két feltételezett embercsempészt a Terrorelhárítási Központ műveleti egysége fogta el. Személyi sérülés nem történt, anyagi kár nem keletkezett.

A furgonban 21, magát szír állampolgárnak valló férfi utazott,

akik nem tudták igazolni jogszerű magyarországi tartózkodásukat, tanúkihallgatásukat követően valamennyiüket visszakísérték a biztonsági határzárhoz.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság felfegyverkezve elkövetett embercsempészés miatt folytat eljárást, a gyanúsítottként kihallgatott egyik iraki állampolgár részletes beismerő vallomást tett. A rendőrök sérelmére elkövetett bűncselekmények ügyében a Központi Nyomozó Főügyészség folytat büntetőeljárást.

Győrnél is embercsempészeket fogtak

A migránsokat szállító furgon előfutó autóját a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda bűnügyi információi alapján a Terrorelhárítási Központ műveleti egysége az M1-es autópályán, Győr térségében tartóztatta fel november 14-én 11 óra körül – írja a police.hu. A Hegyeshalom felé tartó BMW-ben utazó négy férfi a rendőri felszólítás ellenére sem szállt ki a gépjárműből, a sofőr nem nyitotta ki az ajtót, ezért a rendőrök betörték az ablakot.

A külföldiek nem voltak együttműködők, ketten a bilincselésnek is ellenálltak, ezért a terrorelhárítók elektromos sokkolót is alkalmaztak. A 24 és 30 éves iraki, a 21 éves török és a 23 éves német állampolgárt egészségügyi vizsgálatukat követően a Rendőrségi Igazgatási Központba állították elő, ahol a Budapesti Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Főosztály nyomozói őket is embercsempészés elkövetésének megalapozott gyanúja miatt hallgatták ki.

A furgonban tartózkodó embercsempészek egyike kihallgatásán elmondta, hogy az illegális migránsok szállításának megkezdése előtt az egyik előfutó átadta az utat szervező üzenetét, amely szerint a furgon sebességváltója mellett találnak egy pisztolyt, amellyel, ha kell,

akkor lőjék a rendőröket.

A két iraki férfit és négy segítőjüket a Budapesti Rendőr-főkapitányság őrizetbe vette, és előterjesztették letartóztatásukat.

Rovatok