Index Vakbarát Hírportál

Felmentették Maróth Gáspárt

2022. november 15., kedd 06:42

Orbán Viktor miniszterelnök javaslatára Novák Katalin köztársasági elnök felmentette a Honvédelmi Minisztérium védelempolitikáért és védelmi fejlesztésekért felelős államtitkárát, Maróth Gáspárt – derül ki a hétfő este megjelent Magyar Közlönyből.

A november 14-én, hétfő este megjelent határozatban olvasható, hogy Novák Katalin köztársasági elnök „az Alaptörvény 9.  cikk (4)  bekezdés j)  pontja, valamint a kormányzati igazgatásról szóló 2018. évi CXXV. törvény 205. § (1) és (4) bekezdése alapján – a miniszterelnök javaslatára – dr. Maróth Gáspárt, a Honvédelmi Minisztérium államtitkárát e megbízatása alól 2022. november 15-ei hatállyal felmenti”.

„Elrettentő erejű magyar haderő kell”

Az Index legutóbb szeptember 30-án készített interjút a Honvédelmi Minisztérium védelempolitikáért és védelmi fejlesztésekért felelős államtitkárával.

Ebben az államtitkár többek között elmondta, a „magyar haderő modernizációja 2016-ban kezdődött. Akkor egyébként más országokban már zajlott. Mi azért nem tudtuk ezt korábban elkezdeni, mert 2010-ben – ahogy a második Orbán-kormány szerette volna – nem voltak meg a pénzügyi eszközeink hozzá. 2010-ben mindenekelőtt helyre kellett állítani azt a gazdasági válságot, amit a baloldali kormányok okoztak. Kevesen emlékeznek rá, de teljes államcsőd volt. Ezért végül csak 2016-ban, majdhogynem egyik utolsóként kezdtük el a haderőreformot a közvetlen régióban. A nagyobb NATO-közösségen belül éllovasok vagyunk így is az eredmény tekintetében.” 

Rovatok