Index Vakbarát Hírportál

Brüsszelben is hídfőállást épített ki az MCC

2022. november 15., kedd 19:29

Magyarország a tehetség terén „nettó befizető” Európába. Szakmai konferenciával és értékes előadásokkal nyílt meg az MCC brüsszeli központja.

A Merre tart Európa a globális felfordulás korában? című szakmai konferenciával startolt a Mathias Corvinus Collegium (MCC) új képzési központja, az MCC Brussels. A brüsszeli Atomiumban megrendezett eseményen akadémikusok, közéleti szereplők adtak elő, vettek részt panelbeszélgetéseken. A cél az, hogy a belga fővárosban is teret biztosítsanak a szakpolitikai vitáknak.

A központ ösztönző környezetet kínál a városba látogató diákok számára, akik megismerkedhetnek a brüsszeli közéleti és döntéshozatali folyamatokkal.

Orbán Balázs, az MCC kuratóriumi elnöke előadásában kijelentette: ha tehetségről van szó, Magyarország Európában „nettó befizetőnek számít”. Kiemelte: az MCC-nek 26 éves tapasztalata van a tehetséggondozás terén. A most megnyíló brüsszeli központ, a szervezetben dolgozó kutatók az európai diskurzus aktív alakítói kívánnak lenni.

Az MCC Brussels ügyvezető igazgatója, Frank Füredi köszöntőjében elmondta: az Európai Unió nem veszi komolyan a sokféleséget, és nagyon megválogatja, hogy milyen sokszínűséget részesít előnyben. Szerinte 

szükséges komolyan venni a nemzeti kultúrák és az általuk képviselt értékek sokféleségét.

A konferencia panelbeszélgetésein szó volt arról, hogy a globális rend felborulása közepette mi is valójában a tét Európa számára, illetve arról, hogy az értékekről szóló viták közepette milyen válaszutak előtt áll a kontinens.  

A nemzetközi rendezvény résztvevői vezető brüsszeli intézményekből és szerte Európából, így többek között Lengyelországból, Olaszországból, Spanyolországból, Magyarországról és Németországból érkeztek az eseményre. 

A brüsszeli központ megnyitásával az MCC 25 városban van jelen a Kárpát-medencében és immáron Nyugat-Európában is, összesen 6000 diák képzését látja el. 

Rovatok