Index Vakbarát Hírportál

Rogán Antal veszi át két hétre a lemondott Palkovics László feladatait

2022. november 15., kedd 06:35

A technológiai és ipari miniszter feladat- és hatáskörének gyakorlásával a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető minisztert, azaz Rogán Antalt bízta meg Orbán Viktor miniszterelnök a hétfő este megjelent Magyar Közlöny szerint.

A rendelet a technológiai és ipari miniszter feladat- és hatáskörét gyakorló miniszter kijelöléséről szól, és ebből kiderül: a kormányfő a technológiai és ipari miniszter feladat- és hatáskörének gyakorlásával Rogán Antalt bízta meg, a rendelet a kihirdetését követő napon, azaz a mai, november 15-ei nappal lép hatályba, és december 1-jén veszti hatályát.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter november 14-én, hétfőn jelentette be, hogy Palkovics László lemondása után új minisztérium alakul. Mint fogalmazott, strukturális változtatást hajtanak végre a kormányban, önálló energetikai minisztérium alakul, feladata az energiapolitika egységes irányítása lesz, ezért az Energiahivatal hatásköreinek többségét az új tárca veszi át. A minisztériumot Lantos Csaba fogja vezetni, aki december elsejétől vállalja a feladatot.

A miniszter megköszönte Palkovics László munkáját, és elmondta: reményeik szerint a felsőoktatásban, a járműipari innovációban és a védelemiparban fog fontos szerepet játszani és feladatokat ellátni.

A kormány tagjairól a miniszterelnök dönt

A lapunkhoz eljutott információk alapján szerdán arról számoltunk be, hogy lemondott Palkovics László technológiai és ipari miniszter. A Miniszterelnökség akkor úgy kommentálta a hírt, hogy „a kormány tagjairól a miniszterelnök dönt, amennyiben a kormány szerkezetében változás történik, arról a nyilvánosságot tájékoztatni fogjuk”.

Hétfőn Vitézy Dávid közlekedésért felelős államtitkár is bejelentette lemondásátAz államtitkár lemondását a korábbról Vitézyhez köthető Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) jelentette be, amely azt írta: Palkovics lemondásával a közlekedéspolitika Lázár János minisztériumához kerül át. 

A helyzet miatt ma 13 órakor Vitézy Dávid közlekedésért felelős államtitkár összehívta a minisztérium vezető munkatársait, bejelentette lemondását, majd távozott. Ideiglenesen Kállai Éva helyettes államtitkár viszi az ügyeket, 48 óra van az átadás-átvételre

– írták. 

(Borítókép: Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszterjelölt beszél meghallgatásán az Országgyűlés gazdasági bizottságának ülésén az Országházban 2022. május 18-án. Fotó: Balogh Zoltán/MTI)

Rovatok