Index Vakbarát Hírportál

Új feladatairól beszélt Csák János miniszter

2022. november 15., kedd 06:08

A Technológiai és Ipari Minisztérium megszűnésével a felnőttképzéssel kapcsolatos feladatok átkerülnek a Kulturális és Innovációs Minisztériumhoz. Utóbbi tárca minisztere, Csák János azt mondta, hogy az átalakítások célja a Gazdaságfejlesztési Minisztérium megerősítése. A Mol-csoport korábbi elnöke az előtte álló új teendőkről is részletesen beszélt.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter hétfőn jelentette be, hogy Palkovics László lemondása után új minisztérium alakul. A strukturális változtatások eredményeként önálló energetikai minisztérium jön létre, feladata az energiapolitika egységes irányítása lesz, ezért az Energiahivatal hatásköreinek többségét az új tárca veszi át. A minisztériumot december elsejétől Lantos Csaba vezeti majd.

A Technológiai és Ipari Minisztérium tehát megszűnik, feladatait szétosztják több miniszter között. Az ipari terület Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszterhez, a közlekedés Lázár János építési és beruházási tárcájához, a felnőttképzés, illetve azok a gazdasági társaságok, amelyek innovációval foglalkoznak, Csák János kulturális és innovációs miniszterhez kerülnek. A paksi atomerőmű bővítése az uniós szabályok miatt továbbra is a külügyi tárcánál marad.

Ugyancsak hétfőn Vitézy Dávid közlekedésért felelős államtitkár bejegyzéssel jelentkezett Facebook-oldalán, és bejelentette  távozását . Azt írta: „Palkovics László miniszter lemondásával a Technológiai és Ipari Minisztérium megszűnik, ezáltal az eddigi közlekedési államtitkári feladataim is véget érnek.” Vitézy megköszönte Palkovics Lászlónak és a kormánynak a közös munkát.

Nagy, robusztus gazdasági minisztériumot akartak

Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter az InfoRádiónak megerősítette, hogy több terület is minisztériumot cserél a kormányon belül, továbbá megerősítik a Gazdaságfejlesztési Minisztériumot, amely a többi között a vállalkozásfejlesztésért és a foglalkoztatáspolitikáért is felel majd. Csák azt mondta, hogy a kormány „egy nagy és robusztus gazdasági minisztériumot” akart létrehozni. Ezért vették el a Kulturális és Innovációs Minisztériumtól mindazokat a területeket, melyeknek közük van a vállalkozásfejlesztéshez. Csák János ugyanakkor örömmel értesült arról, hogy a felnőttképzés az ő tárcájához kerül.

Elmondta: hozzájuk tartozik majd minden, ami ahhoz kell, hogy egy jó ötlet eljusson a szabadalomig, minden további teendőt azonban átadnak Nagy Mártonéknak. Hozzátette azt is, hogy tudja: „Nagyon kevés ötletből lesz szabadalom”, de éppen ezért kell kiválasztani azokat a műhelyeket, amelyeknél elvárható az, hogy tíz ötletből egy-kettő eljusson eddig. „Magyarországnak az agráriumban, az egészségügyben és az informatikában vannak lehetőségei” – fogalmazott a miniszter.

Feltételekkel, de segítik a kulturális intézményeket

Csák János az elszálló energiaárak miatt nehéz helyzetbe került kulturális intézményekről azt mondta: 

azoknak nyújtanak segítséget, amelyek képesek 25 százalékot megtakarítani a gázfogyasztásukból.

Korábbi Mol-elnökként úgy látja, Magyarországon lehetséges ennyivel csökkenteni a gázfogyasztást. Szerinte „az ember akkor lép, amikor a kényszer és az igény egybeesik”.

Csák János úgy véli: a kormánynak az a dolga, hogy megakadályozza a gazdaság összeomlását, és ehhez az kell, hogy az működőképes maradjon, ezért volt szükség a rezsicsökkentésre. Szerinte ezen a területen a Covid-válság idején is „remekül vizsgázott” az Orbán-kabinet. „Ezt a nemzetközi szervezetek is elismerik” –  mondta.

Negyvenezer külföldi tanul a magyar felsőoktatási intézményekben

A kulturális és innovációs miniszter az Aréna című műsorban szólt arról is: büszke arra, hogy tizenegy hazai egyetem bekerült a világelit öt százalékába. Eddig hét magyar intézmény volt a legjobb ötszáz között. Köztük a legjobb a 236. helyen álló Semmelweis Egyetem. Ezzel kapcsolatban a Kulturális és Innovációs Minisztérium célja, hogy minél több diák jöjjön Magyarországra tanulni. Jelenleg 40 ezer külföldi vesz részt a magyar felsőoktatásban, az évek során ez a szám 30 ezerrel növekedett.

Rovatok