Index Vakbarát Hírportál

Benyújtotta a kormány az egészségügyi átalakításról szóló törvényjavaslatot

2022. november 16., szerda 08:09

Átalakítás előtt áll a hazai egészségügy. A háttérben már hónapok óta folynak az egyeztetések, a kormány most pedig be is nyújtotta azt az átfogó, az ellátórendszer szinte minden területére kiterjedő törvényjavaslatot, melyet már a tervezési szakaszban is számos kritika ért.

Benyújtotta a kormány az egészségügyi átalakításról szóló törvényjavaslatot. A módosító általános indoklása szerint a javaslatok érintik az egészségügyi ellátórendszer szinte valamennyi szegmensét.

Az egyes változtatások főbb elemei a következők:

Kritika a MOK részéről

Mint arról korábban beszámoltunk, a Magyar Orvosi Kamara közleményben tájékoztatott arról, hogy bár fontosnak tartják az egészségügyi átalakítást, az eddig megismert formájában azt nem támogatják.

„A MOK elnöksége a magyar orvostársadalom széles körének bevonása, a vélemények összegzése után nem támogatja az egészségügyi tárgyú törvények módosításáról szóló törvénytervezet jelen formájának parlament elé terjesztését, annak egyes, az ellátásbiztonságot és az orvoskollégák közellátásban maradását veszélyeztető rendelkezései miatt” – hangsúlyozta a MOK, hozzátéve, hogy „a tervezett, hatástanulmányokat nem ismertető, erőltetett ütemű átalakítás jelentős kockázatokat rejt”.

(Borítókép:  Balogh Zoltán/MTI)

Rovatok