Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor ismét összehívta a kormányt, titkosszolgálatok jelentései alapján elemzik a helyzetet

2022. november 16., szerda 07:49

A magyar kormány november 16-án, szerda reggel 8-kor ismét összeül a Karmelita kolostorban – az ülésen – többek között a titkosszolgálatok jelentései alapján – elemzik a kialakult helyzetet.

Orbán Viktor miniszterelnök úgy döntött: a Védelmi Tanács kedd esti tanácskozása után a szerdai kormányülésen is részletesen értékelik az orosz–ukrán háború legújabb fejleményeit, azt követően, hogy Lengyelországban vélhetően rakétabecsapódás történt, és szintén rakétatámadás következtében leállt a Barátság olajvezeték – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke szerda reggel.

A kormányülésen értékeljük az orosz–ukrán háború legújabb fejleményeit. Higgadtságra van most szükség

– közölte a kormányfő.

A magyar kormány 8 órakor ül össze a Karmelita kolostorban. Az ülésen – többek között a titkosszolgálatok jelentései alapján – elemzik a kialakult helyzetet Magyarország katonai és energiabiztonsága szempontjából.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter reggel fél 8 körül Facebook-oldalán jelentkezett. Rövid bejegyzésében azt írta: speciális kapcsolat fűz minket Lengyelországhoz, a lengyelekhez.

Ez nem egyszerűen stratégiai partnerség vagy barátság, hanem testvériség. Ezért is figyeljük nagy-nagy aggodalommal tegnap óta a lengyelországi történéseket. Az imént beszéltem lengyel külügyminiszter kollégámmal, Zbigniew Rauval. Részletek hamarosan itt, élőben

fogalmazott Szijjártó Péter.

Rendkívüli ülések követték a lengyel rakétatámadást

November 15-én, az esti órákban rakéta csapódott egy gabonaszárítóba a NATO-tag Lengyelországban, az ukrán határhoz közeli Przewodów városban; a támadásban két ember meghalt. Az incidens után rendkívüli ülést hívott össze a lengyel és a magyar kormány is.

Andrzej Duda lengyel elnök és Mateusz Morawiecki kormányfő az államfői hivatal kötelékében működő Nemzetbiztonsági Irodában (BBN) hívta össze az ülést, a kialakult válsághelyzet miatt az államfő és a miniszterelnök a kormány nemzetbiztonsági és védelmi bizottsága tagjaival tanácskozott. 

A lengyel kormányszóvivő a rendkívüli ülés után bejelentette, hogy a lengyel kormány megvizsgálja, fennállnak-e az okai a NATO 4. cikkelyének aktiválására. A lengyel kormányszóvivő azt is közölte, hogy azonnal fokozták a lengyel fegyveres erők készültségét.

A lengyel elnök ezt követően beszélt Joe Biden amerikai elnökkel, aki később Twitter-oldalán tett bejegyzést az ügyben: részvétnyilvánítása után teljes támogatását ajánlotta fel a robbanás kivizsgálásához.

A magyar miniszterelnök sajtófőnöke, Havasi Bertalan arról tájékoztatta az MTI-t kedd este, hogy a Barátság kőolajvezeték leállása és a lengyelországi rakétabecsapódás miatt Orbán Viktor miniszterelnök kedd este 8 órára összehívta a Védelmi Tanács ülését a Karmelita kolostorba. Az ülést megelőzően Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter telefonon egyeztetett Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral – mondta a sajtófőnök.

A Védelmi Tanács ülésén Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter, Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter, Pintér Sándor belügyminiszter, valamint Bordás Gábor, Kovács József és Nagy János államtitkárok vettek részt.

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan figyelemmel kísérjük, szerdai percről percre frissülő hírfolyamunkat itt olvashatja.

(Borítókép:  A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j2) a Védelmi Tanács ülésén a Karmelita kolostorban 2022. november 15-én este. F otó:  MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Rovatok