Index Vakbarát Hírportál

Rendkívüli bejelentésre készül a kormány

2022. november 16., szerda 12:52

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő november 16-án, ma délután 15 órától Kormányinfót tart – tájékoztat a Kormányzati Tájékoztatási Központ.

Mint írják, Gulyás Gergely és Szentkirályi Alexandra 2022. november 16-án, szerdán 15:00-kor sajtótájékoztatót tart Mit miért tesz a kormány? címmel.

Mint megírtuk, a magyar kormány november 16-án, szerda reggel 8-kor ismét összeült a Karmelita kolostorban; az ülésen – többek között a titkosszolgálatok jelentései alapján – elemzik a kialakult háborús helyzetet.

Az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke szerda reggel tájékoztatta: Orbán Viktor miniszterelnök úgy döntött, hogy a Védelmi Tanács kedd esti tanácskozása után a szerdai kormányülésen is részletesen értékelik az orosz–ukrán háború legújabb fejleményeit, azt követően, hogy Lengyelországban vélhetően rakétabecsapódás történt, és szintén rakétatámadás következtében leállt a Barátság olajvezeték.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter reggel fél 8 körül Facebook-oldalán jelentkezett, rövid bejegyzésében azt írta: speciális kapcsolat fűz minket Lengyelországhoz, a lengyelekhez. „Ez nem egyszerűen stratégiai partnerség vagy barátság, hanem testvériség. Ezért is figyeljük nagy-nagy aggodalommal tegnap óta a lengyelországi történéseket. Az imént beszéltem lengyel külügyminiszter kollégámmal, Zbigniew Rauval. Részletek hamarosan itt, élőben” – fogalmazott Szijjártó Péter.

Rendkívüli ülések követték a lengyel rakétatámadást

November 15-én, az esti órákban rakéta csapódott egy gabonaszárítóba a NATO-tag Lengyelországban, az ukrán határhoz közeli Przewodów városban; a támadásban két ember meghalt. Az incidens után rendkívüli ülést hívott össze a lengyel és a magyar kormány is. Andrzej Duda lengyel elnök és Mateusz Morawiecki kormányfő az államfői hivatal kötelékében működő Nemzetbiztonsági Irodában (BBN) hívta össze az ülést kedd éjjel, a kialakult válsághelyzet miatt az államfő és a miniszterelnök a kormány nemzetbiztonsági és védelmi bizottsága tagjaival tanácskozott. 

Orbán Viktor miniszterelnök kedd este 8 órára összehívta a Védelmi Tanács ülését a Karmelita kolostorba. Az ülést megelőzően Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter telefonon egyeztetett Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral – mondta a sajtófőnök.

A Védelmi Tanács ülésén Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter, Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter, Pintér Sándor belügyminiszter, valamint Bordás Gábor, Kovács József és Nagy János államtitkárok vettek részt.

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan figyelemmel kísérjük, szerdai, percről percre frissülő hírfolyamunkat itt olvashatja.

(Borítókép:  Szollár Zsófi / Index)

Rovatok