Index Vakbarát Hírportál

A kormány ezentúl másképp támogatja a Magyarországon tartózkodó külföldi fegyveres erőket

2022. november 16., szerda 10:50

Új szabályok vonatkoznak a Magyarországon tartózkodó NATO-szövetséges csapatok támogatásának módjára. Az ezt részletező kormányrendelet már hatályba is lépett.

Kormányrendelet jelent meg a Magyar Közlönyben arról, hogy Magyarország milyen támogatást nyújt az átmenetileg Magyarországon tartózkodó külföldi (NATO-szövetséges) csapatoknak.

A rendelet kiterjed

A rendelet – mely már hatályba is lépett – részletesen leírja, hogy a hazánkban tartózkodó külföldi fegyveres csapatok miként tudnak támogatást igényelni Magyarországtól.

Ehhez elsőként be kell nyújtaniuk a befogadó nemzeti támogatást igénylő levelet, majd meg kell kötni egy úgynevezett egyetértési megállapodást, mely a támogatás általános feltételeit, így a műveleti, a logisztikai, a pénzügyi és a jogi kereteket, valamint a költségtérítés alapelveit is tartalmazza. A NATO-szövetséges csapatoknak egy koncepcionális igényjegyzéket is ki kell adni, mely magába foglalja az általuk igényelt anyagi erőforrást, szolgáltatást és infrastruktúrát.

A befogadó nemzeti támogatásokról néhány – kifejezetten a honvédelmi miniszter feladatkörébe tartozó – kivétellel a kormány dönt:

A záró rendelkezések szerint a fentiek alapján hatályát veszti az a korábbi, befogadó nemzeti támogatásról szóló rendelet, mely 2010-re nyúlik vissza.

(Borítókép: NurPhoto/Corbis via Getty Images)

Rovatok