Index Vakbarát Hírportál

Udvariassági látogatást tett a budapesti amerikai nagykövet a Kúriánál

2022. november 16., szerda 15:58

Varga Zs. András, a Kúria elnöke szerdán hivatalában fogadta David Pressmant, az Egyesült Államok új magyarországi nagykövetét – tudatta a Kúria kommunikációs osztálya közleményben.

Az MTI beszámolója szerint a találkozón részt vett Gyarmathy Judit, a Kúria főtitkára, Höltzl Lipót, a Kúria Nemzetközi Főosztályának vezetője, valamint Bencsik Zita, a Külgazdasági és Külügyminisztérium Észak-Amerika Főosztályának vezetője.

David Pressman a „Magyarországon akkreditált külképviselet-vezetők tekintetében hagyományosnak mondható bemutatkozó udvariassági látogatásra“ érkezett és folytatott megbeszélést a Kúria elnökével és munkatársaival. A Kúria elnöke beszélt Magyarország ezeréves alkotmányos hagyományáról, megemlítette a 800 éves Aranybullát, és kitért a 300 éves Kúria szerepére a magyar igazságszolgáltatásban.

A találkozó végén a Kúria elnöke a nagykövet kérésére megmutatta a Kúria egyik bírósági tárgyalótermét és a Kúria korábbi elnökeinek arcképcsarnokát – írta a Kúria közleményében.

Szeptember óta van hivatalban

Mint megírtuk, az új budapesti amerikai nagykövet szeptemberben érkezett meg a fővárosba, és azóta már a magyar–ukrán határra is ellátogatott, valamint több magyar politikussal is találkozott. Karácsony Gergely főpolgármester egy bemutató beszélgetés keretében fogadta hivatalában az amerikai nagykövetet.

Varga Mihály pénzügyminiszter pár nappal később a Pénzügyminisztériumban fogadta David Pressmant, akivel a kétoldalú gazdasági kapcsolatokról, az orosz–ukrán háború gazdasági hatásairól, illetve az adóügyi együttműködést érintő kérdésekről is tárgyaltak. Majd Varga Judit igazságügyi miniszternél is látogatást tett, végül Márki-Zay Péterrel találkozott, akit David Pressman és párja, Daniel Basila hívtak meg budapesti rezidenciájukon tartott fogadásra.

Nagy botrányt kavart azonban az amerikai nagykövet két magyar bíróval való találkozása, ami után a Kúria elnöke éles kritikát fogalmazott meg az Országos Bírói Tanáccsal szemben, míg a kormánypárti sajtóban a két bíró lemondását követelték.

Rovatok