Index Vakbarát Hírportál

Népszerű sajtot hívott vissza a Nébih

2022. november 16., szerda 21:29

Súlyos tünetekkel járó betegség kórokozójával szennyezett francia sajtot hívott vissza a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szerdán. A Nébih arra kéri a vásárlókat, hogy a terméket ne fogyasszák el, ugyanis az szövődményként agyhártyagyulladást, vérmérgezést okozhat.

Listeria monocytogenes-szennyezettség miatt a francia gyártó visszahívta a forgalomból a 3 kilogrammos kiszerlésű, Brie Maubert 33% nevű sajt 2022. 11. 30-i lejárati idejű kiszerelését, amely Magyarországon is forgalomba került – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szerdán.

A visszahívott termék magyarországi forgalmazója a Culinaris Kft. (Budapest). A Nébih kéri a vásárlókat, hogy ezt a terméket ne fogyasszák el.

A Nébih oldalán található tájékoztatás szerint a Listeria monocytogenes széles körben előforduló, emberi megbetegedést okozó baktérium, amely a hűtő hőmérsékletén is képes elszaporodni.

Fogyasztása legyengült immunrendszerű emberek, várandós nők, idős emberek esetében súlyos megbetegedést okozhat. Szövődményként agyhártyagyulladás, vérmérgezés alakulhat ki. Terhesség esetén vetélés, halva születés és az újszülött fertőzése is előfordulhat.

Rovatok