Index Vakbarát Hírportál

Political Capital: A Fidesz-szavazók egyharmada tartja csak igaznak, hogy a szankciók miatt drágább az élelmiszer

2022. november 16., szerda 18:16

A magyarok többsége szerint az Oroszország elleni szankciók az európaiakat jobban sújtják, mint az oroszokat, a földgáz világpiaci árának emelkedéséért pedig többen teszik felelőssé a gázra nem is vonatkozó szankciókat, mint azt a tényt, hogy Oroszország szándékosan csökkentette az Európába irányuló gázszállítást − derül ki a Political Capital friss kutatásából, amely az orosz–ukrán háborúval kapcsolatos társadalmi véleményeket vizsgálta.

Jelzi a kormányzati kampány sikerét az is, hogy az összes megkérdezett 36 százaléka, a Fidesz-szavazóknak a fele tartja igaznak azt a valótlan állítást, hogy „a magyar kormány nem szavazta meg a szankciókat”. Azt azonban csak a válaszadók egyharmada tartja igaznak, hogy az élelmiszerárak emelkedését is elsősorban a szankciók okozzák − közölte honlapján a Political Capital. 

Az Orbán-kormány „nemzeti konzultációnak” nevezett kampányával igyekszik elfedni, hogy eddig mind a nyolc, Oroszország elleni uniós szankciós csomagot megszavazta. A magyarok 36 százalékát sikerült is megtéveszteni − írják. 

A Fidesz-szavazók körében kereken 50 százalék, a Mi Hazánk szavazóinak körében 36 százalék, a többi ellenzéki párt alkotta csoportban pedig 23 százalék nincs tisztában a ténnyel, hogy a kormány megszavazta az uniós szankciókat.

Az összes megkérdezett körében Oroszországot tartják a leginkább felelősnek a fegyveres konfliktusért, de a pártpreferenciák itt is jelentősen befolyásolják a válaszadást. A Fidesz szavazói körében a katonai támadást megindító Oroszország csak a harmadik helyre került a felelősök rangsorában az Egyesült Államok és Ukrajna mögött. Ezzel szemben a Mi Hazánk nélküli ellenzéki pártok szimpatizánsai szerint toronymagasan Oroszországot terheli a legfőbb felelősség a háborúért. 

A megkérdezettek harmada köti az inflációt a háborúhoz

A megkérdezettek 59 százaléka szerint a szankciók inkább az európaiakat sújtják, mint az oroszokat, 22 százalék gondolja úgy, hogy az oroszok érzik meg jobban a korlátozások hatását, míg 16 százalék szerint a két fél egyformán érzi a hatásokat.

Ami viszont a szankciók inflációra, főleg az élelmiszerárakra gyakorolt hatását illeti, már gyanakvóbbak a magyarok. A megkérdezettek mintegy egyharmada tartja csak igaznak, hogy az élelmiszerárak emelkedését elsősorban a szankciók okozzák, ugyanakkor a földgáz világpiaci árának emelkedésével kapcsolatban a többség már osztja a kormányzati álláspontot. Nagyon megosztottak a lakossági vélemények abban a tekintetben is, hogy a szankciók eltörlése milyen hatással lenne a gázárra. Miközben a megkérdezettek bő harmada inkább azt várja, hogy az árak gyorsan visszatérnének a háború előtti szintre, 42 százalék nem ilyen optimista.

A magyarok nagyobb része úgy véli, hogy Ukrajna veresége elkerülhetetlen, és hogy az ukrán lakosság védelme miatt is sürgető a minél előbbi békekötés.

(Borítókép: Akos Stiller / Bloomberg / Getty Images)

Rovatok