Index Vakbarát Hírportál

Az EP-képviselőknek rossz véleményük van Magyarországról

2022. november 17., csütörtök 18:24

A jogállamisági feltételrendszerért felelős jelentéstevők szerint ha Magyarország nem teljesíti maradéktalanul a 17 helyreállító intézkedést, arra kérik az Európai Tanácsot, hogy fagyasszák be a magyar uniós finanszírozás egyes részeit. Eider Gardiazabal Rubial társjelentéstevő úgy fogalmazott, „Orbán Viktor nem tesz eleget a feltételességi mechanizmus követelményeiknek”.

Magyarország jogállamisági gondjaira továbbra sem született megoldás – áll az EP-képviselők friss jelentésében az Európai Parlament sajtóközleménye szerint. A jogállamisági feltételrendszerért felelős jelentéstevők csütörtökön értékelték a jogállamiság rendszerszintű megsértésének véget vetni szándékozó magyar intézkedéseket.

Petri Sarvamaa társjelentéstevő úgy fogalmazott, azt akarják látni, „hogy Magyarország száz százalékig teljesítette a magyar kormány által javasolt mind a 17 helyreállító intézkedést, és ezzel válaszol a bizottság korrupciós és közbeszerzési kétségeire”.

Ha Magyarország nem teljesít maradéktalanul, akkor elvárjuk, hogy a tanács fagyassza be a magyar uniós finanszírozás egyes részeit

– mondta az Európai Néppárt finn képviselője. Hozzátette: átnézték az összes hibajavító intézkedést, amelyet az aggályok megszüntetésére javasoltak, azonban úgy látják, hogy a lépések közül csupán kettő foglalkozik a konkrét üggyel, és a 17-ből hármat hajtottak végre. 

Vagyis Orbán nem tesz eleget a feltételességi mechanizmus követelményeinek. Ezért felszólítjuk a bizottságot, hogy helyesen alkalmazza a rendeletet, továbbra is védje az uniós költségvetést, és tartsa fenn az uniós források részleges befagyasztását

– fogalmazott Eider Gardiazabal Rubial társjelentéstevő. 

November 21-én, hétfőn Strasbourgban a képviselők a bizottság és Magyarország között az uniós költségvetés védelméről és a helyreállítási tervről szóló tárgyalások állását vitatják meg. A témában 24-én, csütörtökön állásfoglalást fogadnak el – írták a sajtóközleményben. 

(Borítókép: Orbán Viktor. Fotó: Geert Vanden Wijngaert / Bloomberg / Getty Images)

Rovatok