Index Vakbarát Hírportál

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: A haderő fejlesztése most minden nemzetközi szövetség kiemelt célja

2022. november 17., csütörtök 21:34

Az elmúlt néhány nap történései is azt bizonyítják, hogy a védelmi képességek erősítése most minden nemzetközi szövetség kiemelt célja – közölte Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter Jeruzsálemben.

A magyar honvédelmi miniszter azt követően beszélt erről, hogy Jeruzsálemben tárgyalt Benny Gantz izraeli védelmi miniszterrel. Szalay-Bobrovniczky Kristóf azt mondta: hatékony, rendszerbe foglalható védelmi erő kiépítésére van szükség.

Kiemelte: a magyar kormány ezt a folyamatot már 2017-ben megkezdte a több évre tervezett haderőreform részeként, így a beszerzések és a védelmi ipar fejlesztésének köszönhetően nemcsak Magyarországot és a magyar embereket tudják megvédeni, hanem a nemzetközi kötelezettségeknek is magas szinten eleget tudnak tenni.

Emlékeztetett arra, hogy Magyarország és Izrael kapcsolata a történelmi tanulságok, a közös értékek és érdekek alapján működik. Kifejtette: a két ország régóta „szoros és kiváló kapcsolatban áll” a védelemben is. A magyar haderőfejlesztési programban „a magyar gazdaság motorjának legújabb hengereként” számontartott és új lendületet kapott védelmi iparágban „már jelentős izraeli szálak fonódtak”: 

2023-tól érkeznek annak a radarrendszernek az elemei, amelybe 2025-től magyar gyártású komponenseket is beépítenek.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf hangsúlyozta: Magyarország XXI. századi technológián alapuló haderőt fejleszt, ezért keresi a magas technológiai színvonalú izraeli védelmi iparral a lehetséges együttműködési területeket.

A háborúról is egyeztettek

A Honvédelmi Minisztérium tájékoztatása szerint a megbeszélésen a miniszterek egyeztettek az ukrajnai háborúról is. Szalay-Bobrovniczky Kristóf kijelentette: a magyar kormány álláspontja a kezdetektől az, hogy a háborúra és az annak következtében kialakult európai energiaválságra 

csak a tűzszünet és a béketárgyalások azonnali megkezdése jelenthet megoldást.

Hozzátette: Izrael is több módon segíti Ukrajnát, halált okozó fegyvereket azonban nem szállít.

Rovatok