Index Vakbarát Hírportál

Kellemetlen adatokat közölt az NNK, egyre többen fordulnak orvoshoz az influenza miatt

2022. november 17., csütörtök 13:01

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései szerint 14 600-an fordultak influenzaszerű tünetekkel orvoshoz a múlt héten; a laboratóriumi vizsgálatok egy mintában ki is mutatták az influenzavírust.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) csütörtökön a honlapján közölte: november 7. és 13. között az országban 182 700-an fordultak orvoshoz akut légúti fertőzés tüneteivel, közülük 14 600 ember esetében influenzaszerű megbetegedést diagnosztizáltak.

Az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók közül a betegek 29,7 százaléka gyerek; 34,1 százaléka 15–34 éves; 25,8 százaléka 35–59 éves; 10,4 százaléka 60 éven felüli felnőtt volt.

A 45. naptári héten 111 betegtől érkezett légúti minta az NNK laboratóriumába. A minták közül egyben az influenza vírusát, két betegnél a légúti óriássejtes vírust (RSV), tizenhárom betegnél a SARS-CoV-2 vírusát mutatták ki – számolt be az MTI.

Müller Cecília figyelmeztet

Müller Cecília országos tiszti főorvos nemrég arról beszélt, hogy az idei influenzaszezon a korábbiaknál jóval durvább lehet. 

Az influenza elleni védőoltásnak abszolút ellenjavallata nincs, bár egyedi ellenjavallat lehet – mondta, majd hozzátette azt is, hogy az influenzavírus sokat mutálódott az utóbbi időben, ezért feltétlenül ajánlja az oltást azoknak, akiknél az egészségi állapotuk folytán az esetleges influenzamegbetegedés súlyosabb szövődményekkel járhatna.

A 60 éven felülieknek egészségi állapottól függetlenül javasolja, hogy vegyék fel a védőoltást, de a krónikus betegségben szenvedőknél is egy magas rizikót jelent az influenza, ahogy az egészségügyi és szociális dolgozóknak, valamint az intézmények ápoltjainak is.

Az oltakozást továbbá javasolja a kismamáknak és azoknak is, akik mostanra tervezik a gyermekvállalást, hiszen nem maga a vírus, hanem a magas lázas állapot veszélyeztetheti a várandósságot – fejtette ki Müller Cecília.

Rovatok