Index Vakbarát Hírportál

Meggondolta magát a fóti polgármester, mégsem veszi fel hatmilliós jutalmát

2022. november 17., csütörtök 15:33

Csütörtök délután döntött volna a helyi képviselő-testület Vass György fóti polgármester javadalmazásáról, a városvezető azonban azt kérte, hogy vegyék le a napirendről a hathavi illetményre vonatkozó előterjesztést.

Kedden az Index is beszámolt arról, hogy Vass György, Fót polgármestere azt nyilatkozta: átveszi a hatmillió forintos jutalmat, amely hathavi illetményként jár neki. Arra az újságírói kérdésre, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetben jó döntés-e felvenni a jutalmat, Vass György csak annyit kérdezett: „Milyen gazdasági helyzetről tetszik beszélni?” Szerinte a takarékossági intézkedéseknek semmi közük a gazdasági helyzethez, továbbra is „normálisan takarékoskodnak”, és elmondása szerint nyereségesen vezeti az önkormányzatot.

Vargha Nóra független önkormányzati képviselő elvi okokból sem támogatja a polgármesterek jutalmazását. Szerinte a jelenlegi gazdasági helyzetben, „amikor az önkormányzat munkatársai tíz órákat dolgoznak azon, hogy hogyan lehet spórolni”, semmilyen helye sincs ilyen jutalmaknak.

Vass György elmondta: jutalmából két helyi horgászegyesületet, valamint a református és a katolikus egyházat támogatja, egy részét pedig megtartja.

Gulyás Gergely: Nem méltányosak a jutalmak

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a szerdai Kormányinfón azt mondta, hogy nem tartja méltányosnak a fóti és a győri fideszes polgármesternek adott jutalmat, majd hozzátette: nem is érti, mi indokolta ezeket az előterjesztéseket.

Törvényesek, de nem helyesek a hathavi jutalmakat tartalmazó előterjesztések

– fogalmazott Gulyás Gergely.

Végül visszatáncolt a polgármester

A fóti önkormányzat 12 tagú képviselő-testülete csütörtök kora délután szavazott volna a hathavi illetményről, Vass György azonban azt kérte: vegyék le a napirendről az erről szóló előterjesztést. A városvezető már a Kormányinfó után, de még a képviselő-testületi ülés előtt is arra utalt, hogy az is elképzelhető, hogy mégsem veszi fel a hatmillió forintot.

Az ATV Híradó a fóti önkormányzat egyik ellenzéki képviselőjétől azt az információt kapta, hogy 

Vass György végül nem veszi fel hatmillió forintos jutalmát.

A testület elfogadta a polgármester azon indítványát, hogy vegyék le a napirendről az előterjesztést.

Rovatok