Index Vakbarát Hírportál

A kormány ingyenessé tette a meddőségi vizsgálatokat

2022. november 17., csütörtök 14:48

Több mint kétmilliárd forintos fejlesztési forrásból folytathatja munkáját a meddőség hátterének vizsgálatával, valamint a mesterséges megtermékenyítési eljárások hatékonyságának növelésével is foglalkozó nemzeti laboratórium Pécsett.

A 2020-ban a Pécsi Tudományegyetemen (PTE) alapított Humán Reprodukciós Nemzeti Laboratórium (HRNL) a helyreállítási és ellenálló képességi program (RRF) 2,2 milliárd forintos támogatásával, csaknem harminc kutatási tématerületen folytathatja tevékenységét – tudatta a baranyai felsőoktatási intézmény csütörtökön közleményben az MTI-vel.

A kutatásokra azért van szükség, mert a meddőség orvosi és társadalmi problémát jelent a fejlett világban. Magyarországon például csaknem 150 ezer pár küzd meddőségi problémával – közölte a PTE.

Azt írták, hogy a kormány a problémát felismerve ingyenessé tette a meddőségi vizsgálatokat, a meddőségkezelésben lévő várólisták felszámolását kezdeményezte, továbbá a HRNL létrehozásával megteremtette az élvonalbeli háttérrel támogatott klinikai kutatások és technológiai fejlesztések alapját.

Jelezték: a HRNL összefogja a reprodukciós téma minden vetületét, az elméleti és klinikai kutatásokat, a doktori programokat, az e téren születő szabadalmakat és a műszerpark fejlesztését célzó beruházásokat is. 

Rovatok