Index Vakbarát Hírportál

A fogyasztókat kérdezik a repohárrendszer módosításáról

2022. november 17., csütörtök 19:35

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) és a Zöld Követ Egyesület december 11-ig várja a műanyag poharak visszaváltásáról a véleményeket. Változtatni azért kell, mert az eddigi rendszer nem volt igazságos, de a fenntarthatósági szempontokat figyelembe kell venni – írták közleményükben.

Elindították a társadalmi egyeztetést a repoharak, azaz a rendezvények alatt az erős falú, újrafelhasználható műanyag poharak visszaváltásáról. A Budapesti Iparkamara a Zöld Követ Egyesülettel még októberben létrehozott egy munkacsoportot, hogy a jelenlegi rendszer átláthatatlanságát a fogyasztói igényeknek és a környezetvédelmi szempontoknak jobban megfelelő folyamattá alakítsák, amelynek végén a vásárló valóban visszakapja a pénzét – írják közleményükben.

Az online felmérés kérdéssorát a fogyasztói magatartás és elvárások feltérképezésére alakították ki. Mint említik, a szakértők az eredmények összesítése után a vásárlók igényeit beépítik a szektor számára készülő szakértői ajánláscsomagjukba, ezt a jogalkotókkal is megosztják majd. 

Ehhez hasonló kérdésekre válaszolhatnak a BKIK honlapján november 17-től december 11-ig elérhető felmérésben azok, akik szoktak repoharat használni bizonyos rendezvényeken, és elégedetlenek a korábbi gyakorlattal. 

A kezdeményezés célja, hogy végre a vásárló maga dönthesse el, hogy visszaadja vagy megtartja a poharat. Lehetőséget szeretnének teremteni a visszaváltás visszatérítésére akár készpénzes, akár kártyás vásárlásról legyen szó, ugyanis hangsúlyozták, hogy ennek megvannak a technikai feltételei. A rendszert olyan formában módosítanák, hogy a repoharakat csak az eladás helyszínén lehessen visszaváltani. Mint fogalmaznak, ezzel elkerülhető, hogy a kiadási helyen nyereség, a visszaváltásin pedig veszteség keletkezzen. 

A repoharak szabályozásának módosítását azért sürgetik, mert 2023. január 1-jétől tiltott lesz az egyszer használatos műanyag poharak forgalmazása. 

Rovatok