Index Vakbarát Hírportál

Sok településen nem lesz adventi korcsolyázás

2022. november 18., péntek 06:11

Az adventi vásárok november utolsó hétvégéjén nyitnak, azonban sok önkormányzat költségvetésébe az elszálló energiaárak miatt nem fér bele az ingyenes korcsolyapálya felállítása, Komló és Salgótarján is idetartozik. Óbudán viszont már építik a hűtéshez és az áramellátáshoz szükséges berendezéseket.

Kiss László, Óbuda polgármestere az ATV Híradójában elmondta, hogy az energiatakarékosság miatt rövidebb ideig lesz használható. November 25-én készül el, és január közepéig üzemeltetik. 

 A telepítés költsége átlagosan 15 millió forintot tesz ki, ami a pálya nagyságától és az időjárási körülményektől függően lehet olcsóbb vagy drágább is. Az áramköltség teszi ki a működtetés legnagyobb tételét.

A hőmérséklettől függően változhatnak a fenntartás költségei, egy enyhe tél során ez akár több tíz millió forintot is jelenthet

– emelte ki.

Komló idén nem engedheti meg magának az adventi vásárt színesítő ingyenes korcsolyapálya felállítását. Salgótarjánban tavaly volt, de idén már nem létesítenek műjégpályát, erre nincs forrása a városnak. A műsorban a polgármester elárulta, hogy most egy helyi vállalkozó által finanszírozott óriáskerék szolgál a lakosok szórakoztatására a karácsonyi vásár időszakában. 

Az önkormányzatok már az előkészületek végénél járnak, ugyanis november utolsó hétvégéjére megnyílnak a bódék, ünnepi fénybe öltöztetik a főtereket, és kezdetét veszi az adventi programsorozat, ami a legtöbb helyen az energiaválság miatt szerényebb lesz idén. 

(Borítókép: Sóki Tamás/MTI)

Rovatok