Index Vakbarát Hírportál

Ukrán agytröszt képviselői jártak Magyarországon, több politikussal is találkoztak

2022. november 20., vasárnap 09:04

Az Ukrán Prizma nevű ukrán kül- és biztonságpolitikai agytröszt képviselői nemrég Budapesten jártak, ahol magyar kormánypárti és ellenzéki politikusokkal is találkoztak.

Az agytröszt képviselői szerint „gyümölcsöző” volt a magyar politikusokkal lefolytatott találkozó. A kormányzati tisztviselőkkel közös találkozón az egyik miniszterrel is találkoztak, a személyét azonban nem fedték fel. A Népszava úgy tudja, ez a személy Navracsics Tibor területfejlesztési és uniós források felhasználásért felelős miniszter volt.

A kerekasztal-beszélgetésen a magyar újságíróknak is volt lehetőségük beszélni az Ukrán Prizma képviselőivel. Az Euro-Atlanti Integrációért és Demokráciáért Alapítvány (CEID) szervezésében tartott konferencián többek között az is elhangzott, hogy a magyar-ukrán kapcsolatokban továbbra is messze vagyunk a valós képtől. 

Élnek a sztereotípiák az ukránokkal szemben

A magas politikai beosztásban lévő kormányzati tisztviselőkkel való találkozásokkor előfordult, hogy sztereotípiákkal találták szembe magukat az érzékenyebb témákat illetően – jegyezte meg Dmitro Tuzsanszkij, a Közép-Európai stratégiai Intézet igazgatója. 

Általában ugyanazok a panaszok hangzottak el, miszerint az ukránok túl sokat kérnek és kioktatólag viselkednek másokkal. Az azonban örömre ad okot, hogy a két ország gondterhelt kapcsolata ellenére egy októberben végzett felmérés szerint az ukrán nép mindössze egyharmada gondolja „ellenséges félnek” Magyarországot. 

A kétoldalú kapcsolatok ismertetése közben felmerült az is, hogy Karácsony Gergely főpolgármester és Iványi Gábor a héten küldött adományt Ukrajnának. A lengyelországi rakátabecsapódásról úgy nyilatkoztak, hogy a sajnálatos baleset miatt egyre erősebbek a NATO-, a Nyugat- és az ukránellenes hangok – írja a Népszava

Elmondták, meddig akarják folytatni a harcokat

Azt figyelembe véve, hogy az orosz erők folyamatosan támadják az erőforrásaikat, a katonai mellett nagyon fontos a polgári ellenállás, amely továbbra is nagy arányú a lakosság körében – felelték arra a kérdésre, hogy meddig folytatják a harcokat. 

Ami a harctéri eseményeket illeti, Marija Zolkina, a kijevi Democratic Initiatives Foundation (DIF) alapítvány regionális biztonsági tanulmányainak vezetője elmondta, Oroszországnak nincs elég erőforrása ahhoz, hogy visszafoglalja Herszont, ezért valószínű, hogy a Donyec-medencébe csoportosítják át a városból kivonuló orosz csapatokat. 

Felhívták a figyelmet azonban, hogy a térségben nagyjából 7000, magát civilnek álcázó katona maradt. Az orosz csapatok a kivonulás előtt megpróbálták teljesen tönkretenni a várost, amelyet valószínűleg még a későbbiekben is fognak ágyúzni – emelték ki.

Kitart a gáz februárig

A gázellátással kapcsolatos kérdésre azt felelték, hogy a tározóikban jelenleg 14-15 millió köbméter gáz van – ez elméletileg kitart februárig. Ez annak is köszönhető, hogy – mivel sokan elmenekültek az országból – csökkent a fogyasztás. 

Az orosz–ukrán háború eseményeit az Index is folyamatosan követi, vasárnapi élő hírfolyamunk ide kattintva érhető el.

Rovatok