Index Vakbarát Hírportál

Izraeli radarrendszerrel erősítik Magyarország védelmét

2022. november 21., hétfő 09:34

Izraeli radarrendszerrel erősíti a kormány Magyarország védelmét – számolt be Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter, azután, hogy Jeruzsálemben tárgyalt Benny Gantz izraeli védelmi miniszterrel.

Izraeli radarrendszerrel erősíti a kormány Magyarország védelmét – írta hétfőn a Magyar Nemzet a honvédelmi miniszter jeruzsálemi beszámolója alapján. Mint írták, „világszínvonalú, légi és tüzérségi célok felderítésére és nyomon követésére alkalmas izraeli radarrendszer áll jövőre a Magyar Honvédség szolgálatába. Az izraeli Iron Dome, Vaskupola légvédelmi rendszer részeként már bizonyított, a lokátorok egyes egységeinek gyártásába a magyar hadiipar is bekapcsolódik.” 

A radarrendszer érkezését Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter jelentette be azt követően, hogy Jeruzsálemben tárgyalt Benny Gantz izraeli védelmi miniszterrel.

A két ország régóta szoros és kiváló kapcsolatban áll a védelemben is. Hozzátette: a magyar haderőfejlesztési programban a magyar gazdaság motorjának legújabb hengereként számontartott és új lendületet kapott védelmi iparágba már jelentős izraeli szálak fonódtak, utalva arra, hogy a Magyar Honvédség többek között a Rafael cég Spike irányított páncéltörő rakétáit is rendszeresíti

– fejtette ki a miniszter a radarokkal kapcsolatban. 

A tizenegy ELM2084 típusú légtérellenőrző, légvédelmi és tüzérségi felderítőradar beszerzéséről a Zrínyi honvédelmi és haderőfejlesztési program keretében még 2020 decemberében írta alá a szerződést Korom Ferenc vezérezredes, a Magyar Honvédség akkori parancsnoka és Stéphane Oehrli, a Rheinmetall Canada Inc. elnök-vezérigazgatója.

Az izraeli IAI ELTA cég „aktív fázisvezérelt” (AESA) radartechnológiáját tartalmazó berendezésekkel a honvédség a régi szovjet P37, PRV17 és SZT68U típusú rádiólokátorait váltják le – írta a lap

Hiúzok is érkeznek Magyarországra

Mint arról korábban beszámoltunkMagyarország 2026-ra tűzte ki egy nehéz-, egy közepes és egy könnyűfegyverzetű lövészdandár létrehozását, melyek közül a nehézdandár a NATO-val közös feladatokat látja el. Ennek részeként év végétől folyamatosan érkeznek az új gyalogsági harcjárművek, vagyis a Hiúzok.

Az új alakulatok létrehozásánál és felfegyverzésénél a Magyar Honvédség főleg a német mintára alapoz. A nehézfegyverzetű egységek szállítják védetten a gyalogos katonákat a hadszíntérre, miközben az úgynevezett „páncélgránátosok” fegyverzetükkel támogatják őket.

(Borítókép: Az ELM 2084 radarrendszer. Fotó: Wikipédia)

Rovatok