Index Vakbarát Hírportál

Nagy Márton önálló minisztériumot kap, Lázár János új feladatokat

2022. november 21., hétfő 12:09

Benyújtották a törvényjavaslatot a kormányzati struktúra átalakításáról. Nagy Márton önálló minisztériumot kap Gazdaságfejlesztési Minisztérium néven, Lázár János tárcáját pedig átnevezik, miután megkapja a megszűnt Technológiai és Ipari Minisztériumtól a közlekedést mint területet.

A parlament.hu-n A Magyarország minisztériumainak felsorolásáról szóló 2022. évi II. törvény és egyes kapcsolódó törvények módosításáról címen megjelent dokumentum alapján átszervezi Orbán Viktor miniszterelnök a kormányzati struktúrát, két új minisztériumot létrehozva:

  1. Energiaügyi Minisztérium,
  2. Gazdaságfejlesztési Minisztérium.

Amint arról beszámoltunk, Palkovics László lemondott a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) miniszteri posztjáról, a tárcát pedig megszüntették. Az általa ellátott feladatokat szétosztották, így jött létre az Energiaügyi Minisztérium, melyet – ahogy arról az Index elsőként számolt be – Lantos Csaba vezet december 1-től. A Gazdaságfejlesztési Minisztérium a Miniszterelnöki Kabinetirodából vált ki, Nagy Márton ezáltal önálló tárcát kapott.

A megszüntetett Technológiai és Ipari Minisztérium feladatkörei közül a közlekedési terület Lázár Jánoshoz került, így az Építési és Beruházási Minisztériumot átnevezik Építési és Közlekedési Minisztériummá. Az új struktúrában az eddigi 11 helyett az alábbi 12 minisztérium fog működni:

A minisztériumok átszervezése január elsején lép hatályba. A kormány a most meghozott döntés indoklásában az alábbiakat írja:

„A háború és a szankciós energiaárak miatt Magyarországon és Európában is a legfontosabb az energiabiztonság és az energiaárak kérdése. A brüsszeli szankciók miatt az energiaárak folyamatosan ingadoznak, éppen ezért egységes energiairányításra van szükség, ebből a célból jön létre az Energiaügyi Minisztérium.

Az orosz–ukrán háború okán bevezetett szankciós politika jelentős hátrányok veszélyével fenyeget mind az energiaügyek, mind a gazdaság területén. A veszélyek ellensúlyozása érdekében indokolt, hogy mindkét területért önálló minisztérium feleljen a kormányzati feladat megosztási struktúrában. Az új struktúrában a közlekedéssel összefüggő feladatokat az építésügyi tárca veszi át, erre tekintettel létrejön az Építési és Közlekedési Minisztérium is.”

(Borítókép: Nagy Márton 2022. október 22-én. Fotó:  Kaszás Tamás / Index)

Rovatok