Index Vakbarát Hírportál

Sakál járja Pécs utcáit, intézkedést várnak a lakosok

2022. november 21., hétfő 06:16

Pécs egyik városrészében, Ispitaalján a Temesvár utca felől a Köztársaság téri óvoda területére láttak besurranni egy sakált a járókelők csütörtökön. A Bama szerint nem ez az első eset, hogy a lakók az aranysakál városi jelenlétére panaszkodnak.

Barkóczi Csaba, ispitaaljai fideszes képviselő arról is beszámolt, hogy korábban az Űrhajós utcában, a Kolozsvár utcában és a Köztársaság téren is feltűntek már az állatok.

Szerinte, a vadásztársaság akkor elbagatellizálta az ügyet azzal, hogy valószínűleg „csak” rókákat vagy kóbor kutyákat vettek észre a környéken élők. A képviselő szerint az állatok alapvetően félnek az embertől, ezért nem veszélyesek, de megjelenésük mégis érthető módon riadalmat kelt a lakosságban.

Azt gondolom, hogy az óvoda környékén pedig kifejezetten semmi keresnivalójuk, de rókáknak és más erdei vadaknak sem

– fogalmazott a képviselő, aki a jegyzőhöz fordult az ügyben, akitől azt kérte: a pécsi közterület-felügyelet az illetékes szakhatósággal közösen távolítsa el az aranysakálokat a városrészből, másrészt a Biokom pedig számolja fel azokat az „eldzsungelesedett” gócpontokat, amelyek a belső városrészekben búvóhelyként szolgálnak az erdei ragadozóknak.

Javasolta továbbá a város peremterületein keletkezett belterületbe vonási kérelmek és építési engedélyek környezetvédelmi szempontból történő alapos felülvizsgálatát.

Miközben Pécs népessége az elmúlt évtizedekben drasztikusan csökkent, a város térbeli kiterjedése mégis évről évre nő, aminek egyenes következménye az élőhelyüket elveszítő vadállatoknak a városba, köztük a belső városrészekbe történő beköltözése

– emelte ki a képviselő a Baranya Megyei Hírportál szerint.

Rovatok