Index Vakbarát Hírportál

Országszerte több helyen időközi választásokat tartottak

2022. november 21., hétfő 08:01

Vasárnap Kenderesen, Boldogon, Babarcon, és Siójuton is időközi választást tartottak.

Barabásné Forgács Edit (Fidesz–KDNP) nyerte a polgármester-választást a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Kenderesen, ahol a képviselő-testület hat tagját is megválasztották a vasárnap tartott időközi voksoláson.

A Nemzeti Választási Iroda honlapján szereplő információk szerint a FideszKDNP színeiben induló Barabásné Forgács Editre 1104-en szavaztak, míg a három független jelölt közül Bogdán Péter Szabolcs (korábbi polgármester) 318, Horváth Ferenc József 165, Szabó Csaba 10 szavazatot kapott.

A képviselőket huszonegy jelölt közül – tizenöten függetlenként, hatan a FideszKDNP jelöltjeként indultak – választották ki a kenderesiek, mind a hat képviselői helyet a FideszKDNP jelöltje szerezte meg – közölte Záhonyi Ferenc, Kenderes jegyzője, a Helyi Választási Iroda vezetője az MTI-vel.

Kenderesen azért kellett időközi választást kiírni, mert feloszlott a képviselő-testület.

Barabásné Forgács Editnek Varga Judit igazságügyi miniszter is gratulált Facebook-oldalán.

A függetlenek küzdelme

A település eddigi alpolgármesterét, a független Püspöki Istvánnét választották a Heves megyei Boldog polgármesterévé a vasárnap megtartott időközi önkormányzati választáson – közölte a helyi választási iroda vezetője az MTI-vel.

Balogh Péter Ferenc elmondta: két független jelölt – a korábbi településvezető és az alpolgármester – versengett a posztért. Közülük – a nem hivatalos végeredmény szerint – utóbbi nyert 648 voksot szerezve, így 35 szavazattal megelőzte Laczkó Roland eddigi polgármestert.

A hattagú testület mandátumaira 17-en pályáztak, ugyancsak kivétel nélkül függetlenként – tette hozzá.

A Heves megyei község 2386 választásra jogosult lakója közül három szavazókörben 1270-en adták le voksukat, 1261-en érvényesen. A helyi választási iroda vezetője emlékeztetett: az időközi választásra Boldogon azért volt szükség, mert augusztus 15-i ülésén a képviselő-testület a feloszlásáról döntött.

Mint arról korábban beszámoltunk, vasárnap Babarcon és Siójuton is időközi választást tartottak, előbbi településnek új polgármestere lett, míg az utóbbi helyen nem változott a városvezető személye. A választásra a képviselő-testület feloszlásról szóló korábbi döntése miatt volt szükség.

Rovatok