Index Vakbarát Hírportál

Havazással csap le a mediterrán ciklon

2022. november 22., kedd 06:01

Kedden mediterrán ciklon érkezik jelentős csapadékkal. Nyugat felől egyre többfelé elered napközben az eső, az Alpokalján és a magasabb pontokon havazás várható. Szerdára vastag hótakaró alakulhat ki a Kőszegi- és Soproni-hegységben.

Kedden többfelé ködös lesz a hajnal, szitálás, ónos szitálás is előfordulhat. Napközben újabb mediterrán ciklon érkezik – írja az Időkép.

Délnyugat felől megnövekszik, megvastagszik a felhőzet, délutántól egyre többfelé elered az eső, az Alpokalján hó, havas eső is hullhat. Eleinte keleten számíthatunk még napos időre. A délkeleti, keleti szél felerősödik. A csúcshőmérsékletek 3 és 11 fok között alakulnak, délkeleten lesz enyhébb az idő.

Az orvosmeteorológia szerint kedden kettős fronthatás lesz jellemző. Fokozottan számíthatunk fejfájásra, migrénre, vérnyomás-ingadozásra, szédülésre. Tompábbak lehetünk, csökken a koncentrációs képesség.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat négy megyére adott ki figyelmeztetést tartós, sűrű köd miatt. A látótávolság pár száz méteres lehet Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében.

Több centi hó hullhat

Szerdán eleinte sokfelé, estefelé inkább már csak a Dunától keletre eshet. A Bakonyban és az Alpokalján havas eső, havazás előfordulhat. Szeles időben lesz részünk, az előző napoknál enyhébb reggellel. A legmagasabb nappali hőmérséklet 3 és 13 fok között alakulhat, délkeleten lesz a legmelegebb.

Az Időkép előrejelzése szerint a legtöbb hó a Soproni- és Kőszegi-hegységben hullhat, itt a csapadék zöme havazás formájában várható, szerda reggelre a magasabb csúcsokon 20 centinél vastagabb hótakaró is kialakulhat.

varho

Mint írják, az Alpokalján máshol is többfelé válthat havas esőre, havazásra az eső, de az alacsonyabban fekvő részeken a lehulló hó olvadni fog, inkább csak átmenetileg fehéredhet ki a táj. Emellett a Bakonyban, valamint az Északi-középhegység magasabb csúcsain történhet halmazállapot-váltás.

(Borítókép: Komka Péter/MTI)

Rovatok