Index Vakbarát Hírportál

Megszállták a Kossuth teret a plüssállatok

2022. november 22., kedd 14:14

Az idei tanévben a tiltakozás számos formáján túl vannak már a változást akaró szülők, pedagógusok és diákok. Az oktatási helyzet javítása érdekében most a plüssállatokkal fogtak össze.

Mint arról korábban beszámoltunk, november 22-én, a magyar közoktatás napján újból országos eseményeket tartanak a szülők, a diákok és a tanárok kezdeményezésére.

Az elmúlt hetekben a fővárosban és vidéken is volt már számos élőlánc, flashmob, tüntetés, demonstráció, fáklyás vonulás, a sor ma pedig egy újabb elemmel, egy úgynevezett Mackó-konzultációval bővül.

A szervezők az akció keretein belül arra kérték a szülőket, a diákokat és a tanárokat, hogy vigyenek minél több plüssmackót vagy más plüssállatot a Kossuth térre, azt szimbolizálva, hogy a jelenlegi helyzet a gyerekeket veszélyezteti a leginkább.

A gyerekeink jövője a tét! Közvetlenül a pedagógusokat, közvetve meg a gyerekeinket (az ország jövőjét) fenyegeti a mostanra elsorvasztott, diszfunkcionális közoktatási rendszer. Nekik nincs óvónénijük, tanítójuk, szaktanáruk, gyógy- és fejlesztőpedagógusuk! Olyan mértékű a fluktuáció, annyira sokan hagyják el a pedagóguspályát, hogy nincs a gyerekeknek lehetőségük tartós, bizalmi kapcsolatra a pedagógusaikkal, nem jönnek létre valódi közösségek

– olvasható a szülők által kiadott közleményben, amelyben hozzáteszik, hogy már az iskolapszichológusok is kongatják a vészharangot amiatt, mert a gyerekek az intézményben nem kapják meg a kellő biztonságot és szeretetet.

A tiltakozók azt szeretnék, ha követeléseik mihamarabb megvalósulnának, kéréseik a következők:

Az Index a fenti kilenc ponttal korábban részletesen is foglalkozott, cikkünket a témában ide kattintva érheti el.

A magyar közoktatás napja alkalmából vidéken is akcióznak a változást akarók, Miskolcon az Adom Diákmozgalom újonnan alakult helyi alapszervezete szervez demonstrációt a Miskolci Tankerület elé. Emellett Cegléden is lesz egy esemény 17 órától „az oktatás tarthatatlan helyzete miatt”. November 26-án, szombaton pedig ismét nagyszabású tüntetés lesz Budapesten, a Kossuth téren, ahol a szervezők „valódi nemzeti konzultációt” tartanak az oktatás helyzetéről.

(Borítókép: Zöld Fanni / Index)

Rovatok