Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó Péter: Magyar kutató magyar technológiával fog kísérleteket végezni az űrben

2022. november 22., kedd 15:05

Magyar gyártmányú eszközökkel és technológiai fejlesztésekkel fog kísérleteket és teszteket végezni az űrben az a magyar űrhajós, aki 2025-ben harminc napot tölt majd a Nemzetközi Űrállomáson – számolt be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Párizsban.

Az elmúlt ötven évben több mint 140 magyar eszköz járt az űrben, és mindegyik sikeresen teljesítette a küldetését – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Párizsban, az ESA (Európai Űrügynökség) miniszteri tanácsának ülésén. 

A tárcavezető hangsúlyozta: Magyarország számára fontos mérföldkő a nemzeti űrhajósprogram, mivel a tervek szerint 2025-ben egy magyar kutató űrhajós harmionc napot fog tölteni a Nemzetközi Űrállomáson. Ezalatt magyar gyártmányú eszközökkel és technológiai fejlesztésekkel fog kísérleteket és teszteket végezni. 

Mint arról korábban beszámoltunk, a 244 jelentkező közül már csak nyolcan vannak versenyben azért, hogy ki legyen a következő magyar űrhajós, év végére pedig négyre szűkítik le a számukat. A befutót a 2024 végi vagy 2025 eleji misszió előtti hetekben fogják kiválasztani. 

Rovatok