Index Vakbarát Hírportál

Kormányülést tart Orbán Viktor, terítéken az energiaválság

2022. november 23., szerda 13:24

A brüsszeli szankciók az egekbe emelték az energiaárakat Magyarországon. December 1-től ezért önálló Energetikai Minisztérium segíti majd a kormány munkáját – olvasható Orbán Viktor miniszterelnök szerda délután közzétett Facebook-bejegyzésében.

A kormányfő hozzáteszi: A legfontosabb feladat most Magyarország energiaellátásának biztosítása és a szankciós energiafelárak letörése. „Ezen dolgozunk” – zárja bejegyzését, amelyben egy fotó is látható az e heti kormányülésről.

A legutóbbi kormányülés egy héttel ezelőtt, november 16-án volt. A miniszterelnök aznap reggel 8-ra hívta össze a kormányt azután, hogy egy nappal ezelőtt, november 15-én, az esti órákban rakéta csapódott egy gabonaszárítóba a NATO-tag Lengyelországban, az ukrán határhoz közeli Przewodów városban; a támadásban két ember meghalt. Az incidens után rendkívüli ülést hívott össze a lengyel és a magyar kormány is. Míg aznap a védelmi tanács ülésezett, másnap reggel a kormánytagok vitatták meg az orosz–ukrán háború legfrissebb fejleményeit.

Újraindult a Barátság kőolajvezeték, akciótervet fogadott el a kormány

Néhány órával később Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a kamarák elé állt, és Kormányinfót tartott Mit miért tesz a kormány? címmel; a legfontosabb bejelentés a Barátság kőolajvezeték újraindulása volt.

Gulyás Gergely azt is bejelentette, hogy a kormány turisztikai akciótervet fogadott el. A koronavírus által okozott nehézségek mellett az energiaválság is sújtja a szektort, ezért kormányzati beavatkozás szükséges, miután az ágazat képviselői a kormányhoz fordultak. Ezért az alábbi intézkedésekről döntöttek: 

Rovatok